Gemeente Hilversum

Lezing vrouwen in de kunst

publicatiedatum: woensdag 20 januari 2010

Op dinsdag 26 januari om 20.00 uur houdt Mirjam Westen in Museum Hilversum een lezing over vrouwelijk kunstenaarschap. Zij is curator van het Museum voor Moderne Kunst Arnhem en deskundig op dit gebied.

Het museum is open vanaf 19.00 uur, waardoor publiek de tentoonstelling Gooise vrouwen in de kunst 1850-2010 vooraf kan bekijken. De kosten bedragen 7,50 euro inclusief drankje. Reserveren is wenselijk en kan op 035 6292826 of museumhilversum@hilversum.nl.

Ontwikkeling vorige eeuw
Kunstenaressen werkzaam in de eerste helft van de 20e eeuw bevonden zich op het breukvlak van vele veranderingen. De toelating tot de kunstacademies, sinds eind 19e eeuw, had een verdere professionalisering van het vrouwelijk kunstenaarschap tot gevolg. Mirjam Westen zal ingaan op de sociale relaties, de netwerken van en de ruimte die vrouwelijke kunstenaars zich toe-eigenden om hun beroep uit te oefenen. Tevens laat zij aan de hand van het werk van enkele kunstenaressen zien hoe zij zich verhouden tot het modernisme. Hun positie mocht dan zijn veranderd, toch waren veel mannelijke avant-gardisten van mening dat vrouwelijke kunstenaars geen universele, abstracte waarden zouden kunnen verbeelden.