Provincie Flevoland

Statistisch Overzicht 2008-2009 verschenen

Publicatiedatum: 26 januari 2010

Flevoland heeft op 1 januari 2009 een bevolkingsomvang van 383.449 inwoners en is in dit jaar met 4700 inwoners harder gegroeid dan de rest van Nederland. Opvallend is de jonge opbouw van de bevolking. In Flevoland volgen ruim 80.000 leerlingen en studenten onderwijs op reguliere scholen en opleidingen. Flevoland exporteert jaarlijks 60 miljoen tulpen en is d windenergie provincie van Nederland.

Helaas is de woon- werkbalans nog steeds scheef waardoor 90.000 Flevolanders de provincie elke dag verlaten. Deze en nog vele andere kerncijfers staan in het nieuw verschenen Statistisch Overzicht
2008-2009 van provincie Flevoland.

Te weinig opleidingsmogelijkheden

Het onderwijsaanbod in Flevoland groeit, maar nog steeds volgen bijna
20.000 Flevolanders een reguliere opleiding buiten Flevoland. Vooral bij het hoger- en middelbaar beroepsonderwijs en op universitair niveau zijn er nog veel te weinig opleidingsmogelijkheden. Een geweldige stimulans is dat het Rijk vorig jaar november extra middelen heeft toegezegd voor een volledig hoger onderwijsaanbod in Flevoland.


60 miljoen tulpen

Flevoland bloeit en dat is onder andere zichtbaar op de
bloembollenvelden in het voorjaar. Jaarlijks vinden zo'n 60 miljoen tulpen uit Flevoland hun weg naar Nederlandse en buitenlandse bloemenvazen, want Flevoland werkt aan zijn export. Flevoland biedt al jaren de ruimte voor de nieuwste vormen van land- en tuinbouw en heeft met 7.000 ha, samen met Gelderland, het grootste areaal biologische landbouw in Nederland. Het areaal voor biologische landbouw neemt overigens al enkele jaren af in Flevoland. Veel van de biologische producten worden gexporteerd naar landen binnen Europa. De Provincie Flevoland stimuleert de internationale orintatie van bedrijven, want dat leidt tot krachtiger, innovatiever en duurzamer bedrijfsleven.

Provincie van windenergie

Flevoland is al jaren d windenergie provincie van Nederland. Met de opstelling van inmiddels 600 windmolens wordt bijna 1/3 deel van alle windenergie in Nederland opgewekt in Flevoland. De andere provincies lopen achter, maar zij zijn begonnen om het voorbeeld van Flevoland steeds meer te gaan volgen.

Scheve woon-werkbalans

De woon-werkbalans is nog steeds scheef in Flevoland, want er is een tekort aan banen, en daardoor moeten veel Flevolanders de provinciegrens over om hun boterham te verdienen. De doelstelling is om in 2030 voor 90% van de Flevolandse beroepsbevolking voldoende banen binnen Flevoland beschikbaar te hebben. Flevolanders leggen om van en naar het werk nu nog 65% meer kilometers af dan het Nederlands gemiddelde. De gemiddelde afstand die Flevolanders van en naar het werk per dag reizen is de afgelopen 12 jaar met 44% gestegen, voor Nederland is dit 26%.