Politie Utrecht

Persberichten Eemland noord, 10.45 uur

Utrecht, 26-01-2010

Internetoplichter aangehouden

BAARN De recherche van het district Eemland noord heeft op 18 januari een 24-jarige inwoner van Soest aangehouden omdat hij in het gehele land een aanzienlijk aantal mensen had gedupeerd door middel van internetoplichting.

In augustus van vorig jaar ontving de recherche een eerste schrijven van een politiekorps dat de Soester zich had schuldig gemaakt aan internetoplichting bij een bewoner in hun regio. Het ging hierbij om een spelcomputer die door de verdachte op internet was aangeboden maar die na betaling door de geïnteresseerde koper nooit geleverd werd. Tijdens het daaropvolgende onderzoek bleek de rechercheurs dat de Soester het niet bij één oplichting had gehouden maar inmiddels een groot aantal slachtoffers had gemaakt.

Uit maar liefs acht verschillende politieregios kwamen de aangiften binnen bij de politie in Eemland noord die het onderzoek tegen deze verdachte uitvoerde. Uiteindelijk leidde dit tot 15 aangiften tegen de verdachte waarbij het in de meeste gevallen ging om oplichting door middel van toegezegde spelcomputers als playstations en wii-consoles. In enkele gevallen ging het om een MP3-speler en een mobiele telefoon. De werkwijze was in alle gevallen identiek. De apparatuur werd te koop aangeboden op een internetsite maar, na ontvangst van de betaling, niet geleverd.

De verdachte bekende de oplichtingen te hebben gepleegd en heeft inmiddels een groot aantal gedupeerden terugbetaald. De recherche sluit echter niet uit dat er nog een aantal gedupeerden zijn die geen aangifte hebben gedaan van de oplichting.

Justitie besloot de verdachte, in afwachting van de rechtbankzitting, naar huis te sturen. De politie zet het onderzoek voort en maakt proces-verbaal tegen de Soester op.

Autos vernield

BAARN De politie heeft internetaangiften ontvangen van zeven gedupeerde autobezitters wiens eigendom in de avonduren of de daaropvolgende nacht van vrijdag 22 januari is vernield in meerdere straten in Baarn.

Uit de aangiften blijkt dat telkens één ruit van de geparkeerde auto werd ingeslagen maar een diefstal vond in de meeste gevallen niet plaats. De politie gaat uit van zinloze vernielingsdrift maar sluit niet uit dat het ook om inbraken kan gaan. De autos stonden geparkeerd in de Diepenbrocklaan (4 x), de J.F. Kennedylaan (1x), de Bernhard Zweerslaan (1x) en de Kroningslaan (1x) en zijn opengebroken/vernield tussen 22 januari, rond 16.00 uur, en 23 januari, rond 09.00 uur.

De politie verzoekt eventuele getuigen van dit vandalisme contact op te nemen met het politiebureau in Baarn via het telefoonnummer 0900-8844. Anoniem bellen mag ook via het meldingsnummer 0800-7000.