Gemeente Dantumadeel



Landschapsvisie Boer en landschap gepresenteerd

Op maandagavond 25 januari werd de landschapsvisie Boer en landschap in het nationaal landschap de Noardlike Fryske Wâlden (NFW) gepresenteerd in het gemeentehuis van Dantumadiel. De visie is in opdracht van de gemeenten Achtkarspelen, Dantumadiel, Kollumerland c.a., Smallingerland en Tytsjerksteradiel door Bosch Slabbers landschapsarchitecten opgesteld.

De visie is bedoeld als bouwsteen voor het uniformeren van de regelgeving m.b.t. het landschap. Al in 2005 hebben de 5 gemeenten een intentieverklaring met de agrarische natuurvereniging NFW getekend om de regelgeving te uniformeren.

Inventarisatie en streefbeelden landbouw
In de visie is een inventarisatie gemaakt van de kernwaarden van het nationaal landschap NFW, waarbij 8 landschapstypen zijn geïdentificeerd. Voor deze landschapstypen zijn streefbeelden gemaakt, die aangeven in welke mate schaalvergroting van de landbouw mogelijk is.

Gebruik van de visie
Het is niet de bedoeling om de visie als zodanig in de raden te behandelen. De visie wordt door een ambtelijke werkgroep `vertaald' naar regels voor het bestemmingsplan Buitengebied, dat dit jaar in 4 gemeenten wordt herzien. In de vijfde gemeente zal dit later gebeuren. Dit is ook de gelegenheid om de landbouw - insteek van de landschapsvisie in breder perspectief te plaatsen. Sommige te uniformeren regels passen beter in de APV of een verordening.

Kijk voor meer informatie op www.noordelijkefriesewouden.nu.