Gemeente Beek


Westelijke Mijnstreek geeft startsein voor 5 nieuwe Centra voor Jeugd en Gezin

Op 22 januari jl. hebben de gemeenten in de Westelijke Mijnstreek het startschot gegeven voor vijf nieuwe Centra voor Jeugd en Gezin in Beek, Born, Schinnen, Sittard en Stein. Bijzonder is de organisatie en werkwijze van 1 gezamenlijk regionaal concept.

Â

Het Centrum voor Jeugd en Gezin vormt de vraagbaak voor ouders, opvoeders en kinderen/jongeren in de leeftijd van 0 tot en met 23 jaar. Zij kunnen bij het CJG terecht voor informatie en advies over gezondheid, opgroeien en opvoeden.

Â

De medewerkers van het CJG werken in één team Westelijke Mijnstreek samen. Hiermee is de samenwerking tussen de verschillende instanties in een CJG naar een hoger regionaal niveau getild. In iedere gemeente zijn één of meerdere locaties, zodat er voor iedere inwoner een CJG in de buurt is.

Â

De locatie Sittard is de tweede vestiging van het CJG in de Westelijke Mijnstreek en werd op 22 januari geopend. âHet Centrum voor Jeugd en Gezin moet het middelpunt worden voor ontmoeting van ouders en verzorgers. Het moet een plek worden waar het vanzelfsprekend is om te praten over opvoeding en de samenwerking die daarvoor nodig is. Verder zullen er activiteiten ontwikkeld worden die bijdragen aan het positief opvoeden en opgroeien van onze jeugd en jongeren in onze stad en regioâ, aldus wethouder Berry van Rijswijk, wethouder Jong Zijn in Sittard-Geleen, die de locatie in Sittard opende.

Â

In februari zullen de CJGâs in Beek, Born, Schinnen en Stein en hun deuren officieel openen. Het CJG in Geleen opende in september 2008 haar deuren al.

Â

Het CJG in de Westelijke Mijnstreek is een samenwerkingsverband van de gemeenten, Partners in Welzijn, Orbis Medisch en Zorgconcern, GGD Zuid-Limburg, MEE Zuid-Limburg en het Bureau Jeugdzorg. Door middel van het Centrum voor Jeugd en Gezin krijgt de jeugd- en gezinszorg letterlijk één gezicht. Bovendien voorkomen de korte lijnen in de samenwerking achter de schermen zoveel mogelijk dat kinderen, ouders of verzorgers tussen wal en schip vallen.

Â

Zie voor meer informatie over de CJGâs in de Westelijke Mijnstreek www.cjg-wm.nl.