Siemens

Persbericht

201001.270

Den Haag, dinsdag 26 januari 2010

DCA Vantage van Siemens meest betrouwbaar

Bloedtest voor diabetici bij huisarts bevordert therapietrouw

De decentrale meter (Point of Care) DCA Vantage van Siemens Healthcare Diagnostics, die bij huisartsen, kinderartsen en diabetes instellingen wordt gebruikt voor het vaststellen van het bloedsuikergehalte bij diabetici, voldoet aan de nauwkeurigheidseisen zoals gesteld aan een laboratoriumtest. Dit blijkt uit een onderzoek Erna Lenters-Westra en Robert J. Slingerland van Isala Klinieken in Zwolle. Zij onderzochten acht decentrale meters. Zes van de acht onderzochte meters voldeden niet aan de criteria. Het onderzoek van Isala Klinieken, dat het Europese referentielaboratorium voor glycomhemoglobine metingen is, werd onlangs gepubliceerd in het gezaghebbende blad Clinical Chemistry.

Voordat er sprake was van metingen via een Point of Care, moesten diabetespatiënten al vaak een week van te voren een buisje bloed afgeven bij het laboratorium, die de uitslag van de bloedtest dan doorgeeft aan de behandelend arts. Het voordeel van de DCA Vantage van Siemens is, dat het instrument dicht bij de patiënt kan worden gebruikt. Er is slechts een vingerprik nodig om bloed af te nemen en het resultaat kan meteen gedeeld worden met de patiënt. Dit voorkomt een extra bezoek aan het ziekenhuis en de pijnbeleving is aanmerkelijk minder. Uit studies blijkt ook dat wanneer de patiënt deze directe confrontatie met de uitslag heeft, de glycemische controle van de patiënt verbetert en er een betere therapietrouw is. De therapie is vaak
vooral voor kinderen en pubers- moeilijk vol te houden. De effecten van het niet volgen van de therapie kunnen echter ernstige gevolgen hebben voor het functioneren van diverse organen zoals nieren, ogen en voeten.

Omdat er een wildgroei in Point of Care apparaten ontstond, liep het vertrouwen in deze apparatuur terug. Uit het onderzoek van Isala Klinieken bleek die vrees niet geheel onterecht. De DCA Vantage van Siemens doorstond echter met glans de gestelde eisen van het National Glycohemoglobin Standardization Program (NGSP) voor precisie en nauwkeurigheid.
Volgens kinderarts-diabetoloog dr. H.J. Aanstoot van Stichting Diabeter in Rotterdam, lost DCA Vantage daadwerkelijk een groot probleem op. Een directe uitslag met boter-bij-de-vis beleid is mijns inziens belangrijk om de kwaliteit van de behandeling te verbeteren en de patiënt te motiveren. Volgens dr. Aanstoot is het apparaat efficiënt, kosteneffectief en patiëntvriendelijk. Stichting diabeter behandelt jaarlijks 850 kinderen en jongeren met diabetes vanuit het hele land.

Het gebruik van de Point of Care bij huisartsen past in het beleid van minister Ab Klink van Volksgezondheid om meer zorg naar de eerste lijn, dus naar de huisarts te brengen. General Manager J. Rothuizen van Siemens Healthcare Diagnostics is blij dat het onderzoek van Isala Klinieken die ontwikkeling voor diabetici nu ondersteunt. Het is goed dat de twijfel is weg genomen en huisartsen met een gerust hart deze testen zelf of als voorbereiding op het consult, door hun assistentes kunnen laten uitvoeren. Patiënten hoeven nu niet meer naar het ziekenhuis. Dat is comfortabel, scheelt tijd en het bespaart veel kosten.