Gemeente Oldenzaal


Gemeente ondersteunt initiatief stadsdichter

26 januari 2010

De commissie stadsdichter Oldenzaal kwam eind 2009 met het idee voor een stadsdichter in Oldenzaal. Gemeente Oldenzaal omarmt dit initiatief. De commissie ontvangt een subsidie van EUR 2.900,- voor bekostiging van de gedichten en de organisatie. En de gemeente zal de dichter, die op donderdag 15 april 2010 bij de manifestatie Dichter naar de Nacht als winnaar uit de bus komt, aanstellen als stadsdichter van Oldenzaal voor de duur van twee jaar.

Commissie stadsdichter Oldenzaal

De commissie stadsdichter Oldenzaal vindt het tijd dat Oldenzaal een eigen stadsdichter krijgt. De commissie bestaat uit Impuls voor Welzijn en Educatie, magazine De Glimlach, Boekwinkel Heinink en Bibliotheek Oldenzaal. Zij hebben hun idee voorgelegd aan het college van B en W van Oldenzaal. Want een echte stadsdichter is een dichter die door het bestuur van een stad wordt aangesteld om gedichten te schrijven over die stad en gebeurtenissen die er plaatsvinden. Het college ondersteunt het initiatief middels een subsidie en het officieel aanstellen van de stadsdichter van Oldenzaal.

Stadsdichter brengt poëzie dichterbij

De stadsdichter Oldenzaal draagt bij aan het sociaal-culturele klimaat van Oldenzaal. Door het schrijven van gedichten over actuele gebeurtenissen in en opvallende aspecten van Oldenzaal. Maar ook door het voordragen van gedichten tijdens lokale activiteiten. Een stadsdichter maakt poëzie toegankelijk voor het grote publiek; brengt poëzie dichterbij. Want het gaat over Oldenzaal; dus over ons allen.

Verkiezing stadsdichter

Om te komen tot de benoeming van een stadsdichter is een verkiezing uitgeschreven. Alle inwoners van Oldenzaal van 18 jaar en ouder kunnen deelnemen. Op donderdag 15 april 2010 zullen de drie beste dichters hun ingezonden gedicht voordragen tijdens de manifestatie `Dichter naar de Nacht' in het theatercafé van stadstheater De Bond. Aansluitend wordt de winnaar bekend gemaakt door wethouder van Cultuur Willem Termijtelen. De winnaar wordt door het college van B en W benoemd tot stadsdichter voor de duur van twee jaar. Meer informatie over de verkiezing vindt u op www.bibliotheekoldenzaal.nl of op www.glimlachtwente.nl.

Geschiedenis stadsdichterschap

De eerste stad met een stadsdichter was Venlo, aldus Wikipedia. Op 1 januari 1993 stelden zij hun eerste stadsdichter aan. In de jaren daarna volgden vele steden. Inmiddels is de stadsdichter een begrip dat tot de verbeelding spreekt. Er bestaat een stichting stadsdichter. Er worden landelijke stadsdichtersdagen gehouden. En, het stadsdichterschap krijgt op allerlei manieren navolging, in de vorm van (al dan niet zelfbenoemde) dorpsdichters, wijkdichters, stadsdeeldichters en waterdichters.