Gemeente Oldenzaal


Onderzoek naar rioolaansluitingen in de Graven Es, 1e en 2e fase

26 januari 2010

De gemeente Oldenzaal start in februari 2010 met een onderzoek naar foutaansluitingen op de riolering in de woonwijk de Graven Es, 1e en 2e fase. Dit onderzoek is noodzakelijk, omdat het vermoeden bestaat dat sommige huis- en/of kolkaansluitingen op het verkeerde riool zijn aangesloten. De uitwerking van de onderzoeken naar de foutaansluitingen in de wijk de Essen zijn bijna afgerond.

Bij de bouw van de wijk de Graven Es, 1e en 2e fase is gekozen voor een `gescheiden rioolstelsel'. Dat betekent dat regenwater en huishoudelijk afvalwater apart worden afgevoerd. Regenwater komt terecht in de diverse vijvers in de wijk. Huishoudelijk afvalwater gaat naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie aan de Oude Almeloseweg. De gemeente vermoedt dat sommige huisaansluitingen en kolkaansluitingen op het verkeerde riool zijn aangesloten. Daardoor zou regenwater van bijvoorbeeld het dak kunnen uitkomen in het vuilwaterriool en afvalwater in het regenwaterriool. Als gevolg daarvan kan bij hevige neerslag wateroverlast optreden. Eventuele foutaansluitingen in de woonwijk de Essen en de Graven Es hebben invloed op het functioneren van de vuilwaterriolering van de wijk de Thij II.

Wat gaat de gemeente Oldenzaal onderzoeken?

Om na te gaan of en hoeveel foutaansluitingen er op het riool zijn, inspecteert de gemeente het vuilwa-terriool. Het onderzoek in het vuilwaterriool vindt plaats door middel van een `neveldetectieonderzoek'. In het riool wordt nevel (gelijk aan discorook) geblazen. Wanneer dit uit de straatkolken of regenpijpen tevoorschijn komt, is deze op het verkeerde riool aangesloten.

Op basis van de uitkomsten van de onderzoeken bepaalt de gemeente welke maatregelen er getroffen worden en wanneer eventueel nader onderzoek wordt uitgevoerd.

Bewoners van de wijk de Graven Es 1e en 2e fase hebben een brief en een folder ontvangen met daarin meer informatie over het gescheiden rioolstelsel en het onderzoek.