Ultimatum voor werkgevers gemeenten en provincies

26/01/2010 12:11

ABVAKABO FNV

ABVAKABO FNV, CNV Publieke Zaak en CMHF hebben een ultimatum verzonden aan de werkgeversdelegaties van de gemeenten en provincies. In het ultimatum krijgen de werkgevers uiterlijk tot 29 januari om tegemoet te komen aan de eisen van de vakbonden.

Doen de werkgevers dit niet, dan volgen de komende tijd actieaanzeggingen om door middel van collectieve acties een aanvaardbaar resultaat af te dwingen. Op 3 februari vindt in elk geval een landelijke kick-off plaats met een groot aantal kaderleden. Daarna worden gedurende een maand in estafettevorm acties gevoerd in het hele land.

De werkgevers hebben in de cao-onderhandelingen een loonbod (0 procent structureel) op tafel gelegd dat zover van de cao-inzet van de bonden af ligt, dat acceptabele afspraken onmogelijk zijn. Volgens de bonden past het loonbod van de werkgevers beslist niet in de afspraken zoals die gemaakt zijn in het Sociaal Akkoord van april 2009.

Dit Sociaal Akkoord is het antwoord van het kabinet, werkgevers en werknemers op de huidige financiële crisis. Het Sociaal Akkoord gaat uit van solidariteit tussen werkenden, uitkeringsgerechtigden en gepensioneerden. De belangrijkste pijlers van het Sociaal Akkoord zijn dan ook een gematigde loonontwikkeling in de vorm van koopkrachtbehoud, in ruil voor behoud van werkzekerheid en het creëren van werkgelegenheid. Dus inkomen én werk!

De werkgevers waren nu juist op deze twee fundamentele pijlers uit het Sociaal Akkoord niet bereid om afspraken te maken. Voor de bonden is dat onacceptabel en zij hebben de werkgevers daarom nog tot aanstaande vrijdag gegeven om tegemoet te komen aan de belangrijkste eisen van de bonden. Gebeurt dat niet, dan volgen in februari collectieve acties.

Bij de ultimatumbrief aan de gemeenten wordt ook de officiële uitslag van het referendum op 16 december 2009 meegestuurd. Ruim 32.500 ambtenaren lieten toen via een referendum weten achter de bonden te staan en het eindbod van de Vereniging Nederlandse Gemeenten te schraal te vinden.

De volledige ultimatums en de uitslag van het referendum zijn te vinden op:

www.abvakabofnv.nl, www.mijnvakbond.nl of www.cmhf.nl.