Het Prins Claus Fonds onderzoekt getroffen cultureel erfgoed in Haïti

26/01/2010 12:23

Prins Claus Fonds

Het Prins Claus Fonds onderzoekt getroffen cultureel erfgoed in Haïti

Restauratie van cultureel erfgoed is belangrijk voor herstel van menselijke waardigheid

Het Prins Claus Fonds is aangeslagen door de gebeurtenissen in Haïti en heeft direct na de zware aardbeving van 12 januari contact gezocht met partners. Het Fonds werkt samen met Fondation AfricAmerica, en met het internationale netwerk van Blue Shield om de schade aan cultureel erfgoed in kaart te brengen zodra de situatie dit toelaat. De restauratie van plaatsen die een betekenisvolle plek innemen in het leven van de Haïtianen kan steun en troost bieden en bijdragen aan het herstel van menselijke waardigheid. In de visie van het Prins Claus Fonds is naast voedsel en medische hulp cultuur en cultureel erfgoed een basisbehoefte.

Eind vorig jaar restaureerde het Cultural Emergency Response (CER) programma van het Prins Claus Fonds in samenwerking met Fondation AfricAmerica vier heiligdommen met muurschilderingen in de gemeente Noailles / Croix des Bouquets die ernstige schade opliepen na een serie orkanen die Haïti troffen in de zomer van 2008. Deze 'vodou' heiligdommen liggen vrijwel in het epicentrum van de aardbeving van 12 januari. Momenteel is nog niet bekend of de gerestaureerde muurschilderingen de aardbeving hebben doorstaan. Het Cultural Emergency Response programma wacht op informatie van Fondation AfricAmerica, de lokale partner die het gebied nog niet kan bereiken.

Haïtiaanse Prins Claus laureaten ongedeerd

De twee Haïtiaanse Prins Claus laureaten, choreograaf Jeanguy Saintus en theatermaker Frankétienne maken het naar omstandigheden goed en zijn ongedeerd.

Choreograaf Jeanguy Saintus (1964) houdt het Prins Claus Fonds bijna dagelijks op de hoogte van de toestand in zijn land: "Ik ben fysiek niet getroffen, maar het hart van Haïti bloedt. We rouwen allemaal, voor onze zonen, dochters, neven, nichten, broers en zussen en vrienden. Ik heb geen tranen meer". Inmiddels is bekend dat alle dansers van zijn gezelschap Ayikodans ongedeerd zijn. Ayikodans werd meer dan twintig jaar geleden opgericht door Saintus. Met zijn werk heeft hij belangrijke onderwerpen op de kaart gezet in Haïti zoals AIDS, de lange weg naar vrijheid en de spanning tussen een moderne maatschappij en vodou rituelen. Jeanguy Saintus ontving in 2008 een Prins Claus Prijs. De dansschool van Compagnie Ayikodans is door de aardbeving helaas ernstig beschadigd.

Frankétienne was tijdens de aardbeving bezig met repetities van zijn nieuwe theaterstuk dat, pijnlijk genoeg, gaat over een aardbeving op Haïti. Frankétienne (1936) is schrijver en theatermaker en speelt een belangrijke rol in de cultuurgeschiedenis van Haïti als auteur van de eerste roman in Haïtiaans creools. Voor zijn werk kreeg hij in 2006 een Prins Claus Prijs.

Culturele Noodhulp

Cultural Emergency Response verleent noodhulp aan cultureel erfgoed dat getroffen is door een ramp veroorzaakt door mens of natuur. Door het bieden van onmiddellijke financiële hulp probeert CER de situatie te stabiliseren en verdere schade te voorkomen. Momenteel is CER druk bezig met het mobiliseren van collega's, in zowel Haïti als daarbuiten, om samen verdere informatie te vergaren over de schade aan cultureel erfgoed en de restauratienoden en -prioriteiten. CER belooft vrienden, partners en alle belanghebbenden op het gebied van cultureel erfgoed in Haïti ondersteuning bij de bescherming en het herstel van het unieke en diverse cultureel erfgoed dat het land rijk is.





http://www.princeclausfund.org