Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit


Geachte Voorzitter,
U vraagt mijn reactie op de brief van de Gelderlander Paard Associatie (GPA) van 8 december 2009 over het behoud van Nederlands cultureel erfgoed en de biodiversiteit van het Gelders paard.
Het betreft primair een discussie over het fokdoel van het Gelders paard tussen de leden van de GPA en het Koninklijke Warmbloed Paardenstamboek Nederland (KWPN). De leden van het GPA hebben een meer klassiek Gelders paard voor ogen en het KWPN streeft naar een Gelders paard dat daarnaast ook voldoende gebruiksmogelijkheden heeft.
In het afgelopen jaar is het fokbeleid van het KWPN voor het Gelders bloed beoordeeld. Uit een inventarisatie door Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH) en het KWPN van afstammingslijsten van 420 hengsten, welke merries hebben voorgebracht die in 2008 voor stamboekopname waren aangeboden, is duidelijk geworden dat het verschil in type met rijpaarden kleiner is geworden. Daarnaast blijkt dat het huidige fokbeleid niet voldoende garantie biedt om de raskenmerken van het Gelderse paard op lange termijn te behouden. Nu is er een onderzoek gestart naar de diversiteit binnen het Gelders Paard, dit onderzoek zal door Wageningen Universiteit worden uitgevoerd. Het onderzoek zal inzicht in de genetische diversiteit, inteelt en onderlinge verwantschap bij Gelderse paarden geven. Dit onderzoek zal rond de zomer van 2010 opgeleverd worden en informatie en adviezen opleveren voor aanpassingen van het fokbeleid. In de brief worden verwijten gemaakt aan de Stichting Zeldzame Huisdierrassen die niet zou bemiddelen in de discussie. SZH heeft verkennende gesprekken gevoerd met GPA en KWPN apart als voorbereiding op gesprekken met de partijen samen. De GPA heeft aangegeven niet zonder voorwaarden met het KWPN te willen praten, dit is de reden dat de bemiddeling niet succesvol was. Mijn beleid is er op gericht om binnen het KWPN tot een duurzaam behoud van het Gelders paard te komen. Zeker omdat voor een gezond stamboek enige omvang nodig is.
Agroketens en Visserij
Dierlijke Ketens
Datum
26 januari 2010
Onze referentie
AKVL/2010/077
Pagina 2 van 2
Ik zie in de praktijk van de hengstenkeuringen en fokadviezen naar merriehouders stappen die ten gunste van het Gelders paard zullen komen. Tenslotte zal het lopende onderzoek verdere adviezen geven. Ik vertrouw er op dat het Gelders paard voldoende kan worden veiliggesteld.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,
G. Verburg