FNV

26-1-2010

Hoog tijd voor een nieuw asbestconvenant

FNV-bestuurder Leo Hartveld hekelt het verzet van de werkgeversorganisaties om ook werknemers met asbestose (levensbedreigende aandoening van longen en luchtwegen) in staat te stellen voor een schadevergoeding een beroep te doen op het Instituut Asbest Slachtoffers (IAS). Nu kunnen alleen mensen met mesothelioom (asbestkanker) daar terecht. "Het is niet goed dat schijnbaar enkele `asbestboeren' in de achterban van VNO-NCW dit weten tegen te houden", aldus Hartveld.

In een toespraak, ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van de IAS, riep Hartveld de werkgevers, die samen met vakbeweging en overheid het Asbestconvenant hebben gesloten, op ook asbestose slachtoffers onder de werking van het convenant te laten vallen. De huidige situatie betitelde hij als `betreurenswaardig', omdat het aantal asbestosepatiƫnten jaarlijks slechts een `handvol' is. Hartveld: "Het is hoog tijd voor een herziening van het convenant."

Voorschot verhogen Hartveld pleit ervoor het voorschot dat het IAS verstrekt te verhogen van 17.500 naar 25.000 euro. Zo wil de FNV de ongelijkheid verkleinen die ontstaat als het tot een definitieve uitkering komt. Alleen als een werkgever of verzekeraar optimaal meewerkt, bedraagt de maximale uitkering 56.000 euro. Maar vaak is het lager, omdat bijvoorbeeld de vroegere werkgever failliet is. Het asbestslachtoffer mag dan het voorschot wel houden. Maar hij heeft vaak de kracht of de tijd niet meer om achter de rest van het geld aan te gaan.

Niets veranderd Kritisch was Hartveld naar minister Donner. Die beloofde twee jaar geleden dat er een scherper toezicht zou komen op de gecertificeerde asbestverwijderaars. Er blijkt echter niets veranderd: bergen asbest verdwijnen op stortplaatsen en de kankerverwekkende stof wordt op grote schaal illegaal verwijderd. Volgens de FNV-bestuurder is er nog steeds sprake van een totaal gebrek aan overzicht en controle.

Illegale import Hartveld riep de aanwezige ambtenaren van Donner op onderzoek te doen naar illegale import van asbesthoudende producten. Uit gegevens van het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken blijkt dat er in 2008 voor 34.000 dollar dergelijke producten ons land binnenkwam. Een jaar eerder was dat voor 194.000 dollar.

Hartveld noemde dat "vreemd", omdat Nederland sinds 1993 een invoerverbod kent en Europa sinds 2005. Hij constateerde ook dat het weliswaar geen enorme bedragen zijn, maar als het als het bijvoorbeeld om pakkingen gaat, is al gauw sprake van honderdduizenden gevaarlijke materialen.