Gemeente Boskoop


PERSVERKLARING: Oost-Aziatische boktor

Als gevolg van de vondst van de Oost-Aziatische boktor eind vorig jaar worden nu niet alleen Boskoop maar ook Rijnwoude, Waddinxveen en Reeuwijk getroffen door een zware maatregel. De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft bekend gemaakt dat zij tijdelijk een handelsverbod oplegt voor zogenaamde waardplanten in een zone van 2 km rondom de vindplaats van de Oost-Aziatische boktor. Daartoe wordt zij gedwongen door de Europese Commissie.
Coos Rijsdijk, burgemeester van Boskoop: "Deze maatregel is voor de regio met honderden jaren kwekerstraditie een flinke tegenslag". Nieuwe maatregel
Nieuwe Europese regelgeving verplicht lidstaten om na de vondst van de Oost-Aziatische boktor gedurende twee jaar een handelsverbod op te leggen binnen een straal van twee kilometer rondom de vindplaats. De minister voert in overleg met de Europese Commissie deze regel nu gedeeltelijk uit. Het handelsverbod wordt ingevoerd, maar niet voor twee jaar. Op zo'n kort mogelijke termijn worden alle kwekers en handelaren van waardplanten geïnspecteerd. Als bij de inspectie geen aantastingen worden aangetroffen, wordt het bedrijf vrijgegeven. Vanaf dat moment mag er weer worden gehandeld. De Plantenziektekundige Dienst (PD, onderdeel van het ministerie van LNV) doet er alles aan om de inspecties van de kwekerijen in verband met de komende `paktijd' zo snel mogelijk te laten verlopen. Coos Rijsdijk: "Ondanks de impact die deze maatregel heeft voor alle kwekers en handelaren, vragen wij alle betrokkenen verstandig te zijn en hieraan mee te werken. Alleen op die manier kunnen we voorkomen dat het handelsverbod niet voor twee jaar wordt opgelegd. En kunnen we er voor zorgen dat de regio Boskoop binnen afzienbare tijd weer boktorvrij is."

Achtergrond
Eind 2009 zijn in Boskoop uitvlieggaten en larven van de Oost-Aziatische boktor gevonden. De boktor kan schade veroorzaken in veel soorten loofbomen en -struiken. Vanwege de schadelijkheid heeft de boktor de quarantainestatus. Dit houdt in dat Nederland er alles aan moet doen om vestiging te voorkomen. In december is daarom besloten om alle loofbomen en -struiken in een straal van 100 meter rond de vondst te verwijderen en te inspecteren. 20 januari is daarmee gestart. Dat gebeurt onder toezicht van de PD. Daarbij zijn tot nu toe geen nieuwe aantastingen gevonden.

Meer informatie
Inwoners en ondernemers die meer willen weten over de Oost-Aziatische boktor en de maatregelen die de minister neemt, kunnen contact opnemen met het LNV-loket, telefoon 0800 2233322. Journalisten met vragen kunnen eveneens contact opnemen met het ministerie van LNV, telefoon 0317 496788 of 06 12649015.