Groen!

Downloaden legaliseren door internetproviders te laten instaan voor de auteursrechten.

door Freya Piryns (Federaal parlement: Senaat) op 26 januari 2010 in "Algemeen"

Senator Freya Piryns heeft samen met haar Ecolo-collega Benoit Hellings een wetsvoorstel ingediend dat tot doel heeft het downloaden op internet voor iedereen toegankelijk te maken en te legaliseren. En dit zonder een Big Brother-systeem te installeren, zoals in Frankrijk (HADOPI) of zoals MR-senator Monfils voorstelt.

Groen! en Ecolo stellen zo voor om een nieuw legaal kader te creëren, een zogenaamde "uitgebreide collectieve licentie" waarbij de internetproviders de auteursrechten betalen aan de auteursrechtenverenigingen. Concreet betekent dit zij maandelijks een bijdrage van enkele euro's betalen voor elk abonnement dat zeer grote downloadvolumes aanbiedt. De kleinere abonnementen moeten deze bijdrage niet betalen. Om de digitale kloof te verkleinen en opdat de heffing van deze nieuwe rechten niet door de gebruiker zou moeten worden betaald, dienen Groen! en Ecolo tevens een wetsvoorstel in dat internetabonnementen toevoegt aan de lijst van onmisbare consumptiegoederen die een maximumprijs moeten krijgen.

Freya Piryns: "Groen! wil Internet écht voor iedereen beschikbaar maken. We verwerpen iedere maatregel die een inbreuk vormt op het privéleven van internetgebruikers. Tegelijk willen we het auteursrecht veilig stellen, verbeteren en aanpassen aan de nieuwe situatie die ontstaan is door de technologische evoluties van de laatste jaren."

Internetproviders bieden abonnementen met zeer grote downloadcapaciteit aan en maken zo illegaal downloaden mogelijk. Hun `business model' is gebaseerd op de beschikbaarheid van culturele goederen waarvoor ze geen rechten betalen. Want zonder deze `culturele goederen' kan er ook niets gedownload worden. Tegelijkertijd klagen Belgische consumenten en hun vertegenwoordigers terecht over de te hoge prijzen van internetabonnementen. Vooral voor een kwetsbaarder publiek kan de prijs van zo'n abonnement een rem betekenen op het gebruik van Internet.

Sommige Europese landen, zoals Frankrijk, hebben maatregelen genomen om illegaal downloaden te bestraffen en om legale downloadplatformen te promoten (HADOPI). Hiervoor moeten er filters geplaatst worden en moeten internetgebruikers gecontroleerd worden, en dit gaat in tegen het recht op privacy.

Freya Piryns: "Te weinig mensen zijn er zich van bewust dat ze een vervolging riskeren bij illegaal downloaden en dat hun internetgebruik door allerlei filters kan worden gecontroleerd. Groen! is niet te vinden voor deze repressieve (en inefficiënte) politiek en wil af van die big-brother mentaliteit."


Contact: Freya Piryns -