Gemeente Achtkarspelen


Subsidieregeling voor Automatische Externe Defibrillatoren

De gemeenteraad heeft op 16 december een eenmalige subsidieregeling vastgesteld waardoor dorpshuizen, sport- en welzijnsverenigingen de mogelijkheid hebben om 75% van de aanschafkosten van een AED vergoed te krijgen.

Jaarlijks overlijden veel mensen als gevolg van een hartstilstand, waarvan 70â80% veroorzaakt wordt door een hartritmestoornis. Het blijkt dat de overlevingskans tot 70% kan toenemen als er in combinatie met reanimatie, gebruik gemaakt kan worden van een defibrillator. Het is van belang dat dit dan binnen 6 minuten gebeurt. Iedere minuut die gewacht wordt met ingrijpen doen de overlevingskansen met 10% afnemen. Maar omdat het zeker 10-15 minuten duurt voordat er een ambulance ter plekke kan zijn, kunnen AEDâs levens redden. De gemeente Achtkarspelen wil daarom stimuleren dat er AEDâs in de gemeente aanwezig zijn, en heeft hiervoor een subsidieregeling vastgesteld.

Doel van de regeling
De regeling beoogt aanvragers in de gelegenheid te stellen een AED aan te schaffen met een flinke subsidie (75%). Daarmee kan een bepaalde mate van spreiding van AEDâs over de gemeente bereikt worden, zonder dat gestreefd wordt naar een dekkend netwerk.

De regeling
In hoofdlijnen ziet de regeling er als volgt uit:
- Het is een stimuleringsregeling bedoeld voor dorpshuizen, sport- en welzijnsverenigingen. Particulieren en bedrijven zijn uitgesloten van de regeling;

- Het betreft een eenmalige regeling met een beperkte openstelling (1 december 2009 â 31 maart 2010);

- De verantwoordelijkheid voor aanschaf, opleiding en onderhoud ligt ten allen tijde bij de subsidie-aanvrager;

- De maximale subsidie bedraagt 75% van de aanschafkosten;
- Er wordt uitgegaan van maximaal 1 AED per 3000 inwoners, met een minimum van 1 en een maximum van 3 per dorp;

- Voor het bepalen van de locatie van de AED wordt uitgegaan van plaatsen waar veel mensen samenkomen, zoals sportvelden en winkelcentra. Hiervoor wordt eventueel advies gevraagd aan de plaatselijke vereniging van dorpsbelang;

- De AED dient algemeen toegankelijk te zijn;
- De regeling kent een bepaling waardoor verenigingen die reeds een AED hebben aangeschaft met terugwerkende kracht voor subsidie in aanmerking komen.

- Er geldt een subsidieplafond van maximaal ⬠50.000,- totaal;

Subsidie aanvragen
Om voor een subsidie in aanmerking te komen moet gebruik gemaakt worden van een aanvraagformulier. Deze kunt u hier downloaden. Hier vindt u ook de beleidsregels van de regeling waarin precies staat aan welke criteria de aanvragen getoetst zullen worden. Er kan tot 31 maart 2010 een aanvraag ingediend worden. Daarna zullen alle aanvragen beoordeeld worden.