Gemeente Onderbanken


Ondertekening intentieovereenkomst BMV Merkelbeek

Donderdag 22 januari kwamen een aantal partijen in de raadzaal van het gemeentehuis in Schinveld bij elkaar voor de ondertekening van een intentieovereenkomst met betrekking tot een brede maatschappelijke voorziening (BMV) in Merkelbeek.Â

ondertekening intentieovereenkomst bmv Merkelbeek

Burgemeester Clermonts-Aretz en secretaris Geraets tekenen de intentieovereenkomst namens de gemeente.Op de achtergrond vertegenwoordigers van de voetbalclub RKDFC, de Tennisclub Merkelbeek, stichting de Henkhof, schutterij St. Johannes en Clemens uit Merkelbeek en de wethouders van Onderbanken. Foto: Mary van Rossenberg

Â

Met de ondertekening van de intentieovereenkomst is een belangrijk punt bereikt en komt de daadwerkelijke realisatie van een BMV in Merkelbeek weer een stapje dichterbij. De intentieovereenkomst is het resultaat van uitgebreid en constructief overleg tussen de gemeente en vertegenwoordigers van de voetbalclub RKDFC, de Tennisclub Merkelbeek, stichting de Henkhof, schutterij St. Johannes en Clemens uit Merkelbeek. Ook de peuterspeelzaal, de bibliotheek en de speeltuinvereniging zijn betrokken geweest bij het voortraject en onderschrijven de doelstellingen van de BMV Merkelbeek, maar zij zijn geen directe partij in deze intentieovereenkomst. Nu is er namelijk voor gekozen een aantal urgente knelpunten met voorrang aan te pakken. Deze intentieovereenkomst is daarom gericht op het opstellen en uitvoeren van het ruimtelijk plan. Allen de gebruikers die een direct belang hebben in dit plan ondertekende donderdag de overeenkomst.

Â

Met de aanleg van een BMV hopen de partijen een kwaliteitsimpuls te geven aan het voorzieningencomplex. De gemeente wil in een BMV in Merkelbeek investeren om het voorzieningenniveau en daarmee de leefbaarheid van de kern Merkelbeek in de toekomst in stand te houden. Door de demografische ontwikkeling zal de bevolking in Merkelbeek flink dalen. Daarnaast is er sprake van vergrijzing: het aantal kinderen en jongeren ten opzichte van de totale bevolking zal afnemen. Deze ontwikkelingen zullen onder andere voor sport- en culturele verenigingen enorme gevolgen hebben, het aantal leden (en vooral de jonge leden) zullen sterk afnemen. Dit brengt risicoâs met zich mee voor de continuïteit en voor de kwaliteit van de huidige voorzieningen. Op deze scenarioâs vooruitlopend kijkt men nu naar manieren om die risicoâs te beperken. Het inrichten van een BMV is één van die maatregelen.

Ook zal de inrichting van de BMV ten goede komen aan een activiteitenaanbod dat voorziet in de behoeften van de inwoners van Merkelbeek. Om de gewenste duurzame en sluitende exploitatie te realiseren is de inzet van alle betrokken partijen nodig en dat is nu vastgelegd in een intentieovereenkomst.

Â

Â

Â