Gemeente Zoetermeer

Wethouder Frank Speel treedt af

College Zoetermeer blijft `onder voorwaarden'
Wethouder Frank Speel van de gemeente Zoetermeer heeft maandagavond 25 januari zijn aftreden bekend gemaakt tijdens de speciale raadsvergadering over Sterigenics. Na een lange vergadering besloot de gemeenteraad dat de overige wethouders en burgemeester mogen blijven zitten, maar wel onder strikte voorwaarden.
Zo mag het college alleen lopende zaken behandelen. Daarnaast moet er een onafhankelijke commissie komen die het dossier Sterigenics onderzoekt. Ook heeft het college de opdracht gekregen alle mogelijkheden te onderzoeken die kunnen zorgen voor het verplaatsen van het bedrijf naar een locatie buiten Zoetermeer en op afstand van bebouwing.

De raad heeft besloten onafhankelijk onderzoek te laten doen naar de omvang van de gezondheidsrisico's en de manier waarop getroffenen gesteund kunnen worden. Vorige week al legde het hele college zijn lot in handen van de gemeenteraad. Nog voordat de raad besloot dat het college onder voorwaarden aan mocht blijven maakte wethouder Speel, verantwoordelijk voor milieu en volksgezondheid zijn besluit bekend. "Ik ben een open, transparant en integer bestuurder en daarom neem ik mijn verantwoordelijkheid en dien mijn ontslag in als wethouder. Op die manier hoop ik dat het vertrouwen van de inwoners in het gemeentebestuur weer kan worden hersteld. Dat is het allerbelangrijkste". Zo sprak de wethouder de raad en de tribune met ongeruste bewoners toe.

Wethouder Speel werd begin oktober 2009 geconfronteerd met de jarenlange uitstoot van ethyleenoxide door het bedrijf Sterigenics. Het bedrijf is zelf als eerste verantwoordelijk voor de uitstoot en justitie doet onderzoek. Maar ook de gemeente heeft gefaald bij het toezicht en de handhaving bij dit bedrijf. Speel zette direct verschillende onderzoeken in gang om alle feiten boven water te krijgen. Hieruit moest duidelijk worden waarom de gemeente de afgelopen jaren niet goed heeft toegezien op het bedrijf. Per toeval kwam een onderzoeksrapport uit 2004 boven water. Dit motie 10 onderzoek betrof een doorlichting van het toenmalige afdelingsonderdeel Bouwen en Milieu. Uit het rapport bleek dat dit onderdeel niet goed functioneerde. Het onderzoek leidde tot een aantal conclusies en aanbevelingen op het gebied van de organisatie, aansturing, personeelsmanagement, bedrijfsprocessen en kwaliteitszorg. Het rapport is vervolgens besproken in het college en had aan de Raad en de Rekenkamercommissie aangeboden moeten worden. Dit is toen echter niet gebeurd. Het college van B&W voelt zich hier verantwoordelijk voor. De raad noemde het niet doorsturen van een motie 10 onderzoeksrapport een doodzonde, waarvoor ze het college eigenlijk naar huis zou willen sturen. Doordat de tijd tot de verkiezingen nog zo kort is, besloot de raad dat dit niet raadzaam is en dat het college onder strikte voorwaarden aan kan blijven om de stad bestuurbaar te houden. Wel komt er nu een onderzoek dat de zaak tot de bodem toe uit gaat zoeken.
Gezien de korte termijn voor de vorming van een nieuw college wordt geen tijdelijk wethouder aangesteld. Het college neemt de onderwerpen uit de portefeuille van wethouder Speel over.