Provincie Limburg

Nieuws en persberichten

Provincie laat visiedocument ziekenhuiszorg Limburg opstellen Gedeputeerde Staten hebben de Provinciale Raad voor de Volksgezondheid (PRV) opdracht gegeven een visiedocument op te stellen voor de ziekenhuiszorg in Limburg. Dit document kan ziekenhuizen en verzekeraars helpen bij het maken van strategische keuzes en faciliteert hun onderlinge afstemming en samenwerking. Het visiedocument zal voor de zomer 2010 klaar zijn.

Naar aanleiding van de problematiek bij Orbis Medisch Centrum, hebben Provinciale Staten aan Gedeputeerde Staten gevraagd om in overleg te treden met de ziekenhuizen, verzekeraars en de PRV over een op te stellen visiedocument ziekenhuiszorg Limburg. Dit is onder voorzitterschap van gedeputeerde Odile Wolfs gebeurd. Gedeputeerde Odile Wolfs: We hebben afgesproken dat de PRV zich bij het opstellen van het visiedocument laat ondersteunen door een onafhankelijk extern adviesbureau en dat de belanghebbenden uit de ziekenhuiszorg, waaronder de ziekenhuizen én de verzekeraars, nadrukkelijk bij het traject worden betrokken.

Het bureau dat het visiedocument samen met de PRV gaat opstellen is Twynstra Gudde. Het visiedocument geeft op hoofdlijnen de gewenste ontwikkeling van de ziekenhuiszorg in onze provincie weer. Belangrijk is een beeld te krijgen van de vraag naar ziekenhuiszorg nu en in de toekomst. Welk aanbod past daarbij en hoe kan dat het beste georganiseerd worden? Daarbij worden relaties gelegd met andere sectoren, bijvoorbeeld met de eerstelijnszorg en de verzorgings- en verpleeghuiszorg. Maar ook de grensoverschrijdende ziekenhuiszorg en de specifieke rol (de academische functie) van het Academisch Ziekenhuis Maastricht worden erbij betrokken. Bovendien zal het visiedocument ingaan op gevolgen van belangrijke ontwikkelingen voor de ziekenhuissector, zoals bijvoorbeeld de vergrijzing van de arbeidsmarkt. Onderdeel van het visiedocument is een advies van de PRV met aanbevelingen voor de korte en langere termijn.


26-1-2010 15:33