Inspectie voor de Gezondheidszorg


'Handreiking verantwoordelijkheidsverdeling in de zorg' is mijlpaal

Nieuwsbericht, 26 januari 2010

Op verzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) hebben 10 veldpartijen uit de zorg de 'Handreiking
verantwoordelijkheidsverdeling bij samenwerking in de zorg' opgesteld.

Inspecteur-generaal Gerrit van der Wal is blij met de handreiking: 'We kunnen de handreiking beschouwen als een checklist die zorgprofessionals gebruiken om de zorg rondom de patiënt goed te organiseren. Wat ik prettig vind is dat het niet gezien wordt als een vrijblijvend initiatief. Daardoor is het echt een mijlpaal.'

De handreiking is bedoeld om goede communicatie, duidelijke afspraken over de regie in de zorg te bevorderen. Vaak wordt aan deze belangrijke voorwaarden nog niet voldaan. Voor patiënten is het niet altijd duidelijk wie het aanspreekpunt is voor vragen en wie de zorgverlening coördineert. Dit kan de veiligheid van patiënten en de kwaliteit van zorg in gevaar brengen. De IGZ publiceerde hier verschillende rapporten over waaronder drie rapporten over Toezicht Operatief Proces (TOP 1,2,3) en Oncologische Ketenzorg, te vinden op www.igz.nl\publicaties.

De 'Handreiking' is mede gebaseerd op een aantal uitspraken van de tuchtrechter. Artsen zijn aanspreekbaar als samenwerking, coördinatie, informatieoverdracht of communicatie misgaan en de patiënt hierdoor schade oploopt. In het toezicht op het operatieve proces (TOP) en oncologie kijkt de IGZ al geruime tijd naar het functioneren van de zorgketen. Bij oncologie bijvoorbeeld is voor de IGZ het toetsingskader: weet de patiënt in elke fase van zijn behandeling wie aanspreekpunt is voor zijn zorgverlening? Én kunnen we dat ook in het patiëntendossier terugvinden?

De aandachtspunten uit deze handreiking moeten worden beschouwd als veldnorm, waar de IGZ op toeziet. Daarom zal de IGZ de handreiking gebruiken bij onderzoek naar incidenten en calamiteiten. De IGZ realiseert zich dat invoering van deze handreiking in alle zorgprocessen nog een aanzienlijke inspanning vraagt van de zorgprofessionals. Daarom is het van groot belang dat ook raden van bestuur vanuit hun verantwoordelijkheid naleving van deze 'Handreiking' aanjagen en controleren.

De handreiking is vandaag aangeboden aan Inspecteur-generaal Gerrit van der Wal en is te downloaden op http://knmg.artsennet.nl.

Het document wordt breed gedragen door de artsenorganisatie KNMG, de algemene ziekenhuizen (NVZ), de academische ziekenhuizen (NFU), de verpleegkundige organisatie V&VN, de verloskundigen (KNOV), de fysiotherapeuten (KNFG), de psychologen (NIP), apothekers (KNMP), de instellingen voor geestelijke gezondheidszorg (GGZ) en de patiëntenfederatie NPCF.