Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Primeur in Nederland: desinfectie rwzi Wervershoof

Publicatiedatum : 25 januari 2010

De
rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) in Wervershoof loost gezuiverd afvalwater (effluent) in het oppervlaktewater en vervolgens via de polder naar het Markermeer. Hier wordt met name in de zomermaanden veel gerecreëerd.

Extra behandeling
Hoewel het afvalwater volgens de normen gezuiverd wordt, zitten er toch altijd nog bacteriën en voedingsstoffen in. Vandaar dat het geloosde water in de maanden mei tot en met september een extra behandeling ondergaat waarmee bacteriën onschadelijk gemaakt worden. Tot op heden gebruiken we hiervoor een oplossing van chloorbleekloog. Een nadeel van deze methode is dat hiermee mogelijk ongewenste reststoffen worden gevormd die niet wenselijk zijn voor het milieu, bijvoorbeeld chloraminen.

DesinFix
Vanaf de zomer van 2010 starten we om het gebruik van chloorbleekloog te vervangen door een procedé, genaamd DesinFix waarbij geen schadelijke reststoffen gevormd worden. Met het inzetten van DesinFix hebben we de primeur in Nederland.
Voordat DesinFix operationeel kan worden, moeten we nog enkele aanpassingen doen aan de rwzi. Zo wordt er een kleine loods opgetrokken waar de installatie opgesteld kan worden en leggen we de effluentsloot gedeeltelijk om.

Start bouw medio maart2010
Zo gauw de benodigde vergunningen binnen zijn, starten we met de bouwactiviteiten. Dit zal naar verwachting medio maart zijn. Zodoende zal er vanaf mei 2010 geen chloorbleekloog meer toegepast hoeven te worden, maar zal het effluent middels het nieuwe procedé gedesinfecteerd worden.