FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten krijgt gelijk van rechter: werknemers Greencore Alphen krijgen betere cao

De kantonrechter in Alphen aan den Rijn heeft vandaag vakbond FNV Bondgenoten gelijk gegeven in de zaak die de bond had aangespannen tegen Greencore Convenience Foods Alphen. Volgens de rechter valt de broodjessmeerfabriek wel onder de cao gemaksvoeding en moet zij haar werknemers vanaf nu belonen volgens die cao, die beter is dan de huidige bedrijfscao.

De werknemers van Greencore Alphen gaan er daardoor honderden euro's op vooruit. De cao gemaksvoeding kent namelijk bijvoorbeeld hogere toeslagen dan de bedrijfscao van Greencore.

De rechter heeft ook besloten dat Greencore de verschillen tussen de sector-cao en de bedrijfs-cao met terugwerkende kracht tot 2007 moet terugbetalen.

Miekie Awater, bestuurder van FNV Bondgenoten bij Greencore, is verheugd met de uitspraak: "De mensen krijgen eindelijk waar ze recht op hebben." Ook John Klijn, die namens FNV Bondgenoten de cao gemaksvoeding afsluit, is tevreden: "Greencore kan nu niet meer concurreren op arbeidsvoorwaarden en dat komt de hele sector ten goede."

De uitspraak van de rechter heeft betrekking op zo'n 150 vaste werknemers van Greencore Alphen en 150 flexwerkers.

Het conflict tussen FNV Bondgenoten en Greencore over toepassing van de cao gemaksvoeding duurt al zeven jaar.