NEN


Normen voor machines in voedselindustrie beschikbaar voor commentaar

dinsdag 26 januari 2010, 15:06

NEN heeft een groot aantal wijzigingsbladen voor normen voor machines in de voedselindustrie ter kritiek gepubliceerd. De wijzigingsbladen zijn noodzakelijk om de normen aan te passen aan de nieuwe Machinerichtlijn 2006/42/EG, die op 29 december 2009 van kracht is geworden. NEN heeft een digitaal systeem geïntroduceerd waarmee belanghebbenden de normontwerpen kunnen inzien en elektronisch commentaar kunnen indienen.

Voor deze industriesector is reeds een groot aantal normen ontwikkeld. De normen zijn bedoeld voor fabrikanten en importeurs van machines voor de voedselindustrie. Het betreft onder meer normen voor bakkerijmachines, vleesverwerkende industrie, snijmachines, melkkoeltanks, visverwerking, machineveiligheid en hygiëne-eisen.

Machinerichtlijn
De meeste normen vallen onder de Machinerichtlijn, waardoor het vermoeden van overeenstemming met de essentiële eisen van de Machinerichtlijn wordt bereikt bij toepassing van de normen. De wijzigingsbladen die nu ter kritiek staan, bevatten kleine aanpassingen om aan te sluiten bij de nieuwe Machinerichtlijn. Het is voor organisaties van belang om te bekijken of de wijzigingen invloed hebben op hun producten.

Commentaar digitaal indienen
Partijen zien het commentaar van andere kritiekgevers en kunnen daarop reageren. Ook is het relatief eenvoudig en kost het weinig tijd om commentaar in te voeren. Meer marktpartijen kunnen via het systeem invloed uitoefenen. De normontwerpen zijn onderdeel van een pilot binnen de sector Machinebouw. De pilot betreft normontwerpen voor machines voor de voedselindustrie en landbouwwerktuigen. Deelnemers die zich aanmelden bij NEN krijgen een gebruikersnaam en wachtwoord toegestuurd. Met deze gegevens kunnen zij inloggen in het systeem.

Aanmelden of meer informatie
Partijen die interesse hebben om de normontwerpen in te zien, kunnen zich aanmelden bij NEN Machinebouw, Hans Weber, telefoon (015) 2 690 180 of e-mail hans.weber@nen.nl. Deelname aan de pilot is kosteloos.

Als deelnemer aan de pilot kan NEN u tevens informatie verstrekken welke normen binnen deze sector worden gehanteerd, hoe normontwikkeling binnen Nederland is georganiseerd en wat de mogelijkheden zijn om actief mee te doen en zo directe invloed uit te oefenen op de inhoud van de normen.