Openbaar Ministerie

OM seponeert zaak tegen journaliste Telegraaf

26 januari 2010 - Arrondissementsparket Den Haag

Het OM in Den Haag heeft vandaag besloten de zaak tegen de journaliste van de Telegraaf met betrekking tot het publiceren en het in bezit hebben van staatsgeheime informatie te seponeren.

In juni 2009 zijn een medewerkster van de AIVD en een oud-medewerker van de AIVD aangehouden op verdenking van het openbaar maken van staatsgeheime informatie. Beide verdachten worden ervan verdacht dat zij in 2009 tot twee keer toe staatsgeheime informatie hebben gelekt naar een journaliste van de Telegraaf.

De journaliste is ook als verdachte aangemerkt. Zij is echter nooit aangehouden. De journaliste werd verdacht van het verkrijgen en het openbaar maken van staatsgeheime informatie.

Het OM heeft de journaliste als verdachte aangemerkt op basis van informatie die de AIVD had verstrekt. Deze informatie bestond deels uit materiaal verkregen door toepassing van bijzondere bevoegdheden jegens de journaliste door de AIVD. Hierbij moet worden gedacht aan het afluisteren van telefoongesprekken.

De minister van Binnenlandse Zaken heeft het OM onlangs laten weten dat de AIVD de bijzondere bevoegdheden jegens de journaliste ten dele niet hadden mogen inzetten.

In principe mag het OM dit materiaal gebruiken in een strafzaak omdat het niet onder regie van het OM is verkregen. Nu de verdachte in dit bijzondere geval een journaliste betreft, is het OM van mening dat het gebruik van het door de AIVD onrechtmatig verkregen materiaal een ontoelaatbare inbreuk op de verdragsrechtelijk beschermde journalistieke vrijheid zou maken.

Tegen die achtergrond is het OM van mening dat in de zaak tegen de journaliste vervolging niet gerechtvaardigd is. Dit standpunt geldt niet voor de zaak tegen de AIVD-medewerkster en ex-AIVD-medewerker. Zij zijn geen journalisten. De twee zullen later dit jaar voor de rechter moeten komen wegens het lekken van staatsgeheime informatie.