Raad van State


dinsdag 26 januari 2010

10.00 uur

Zitting over de vergunningen die de minister van VROM in september 2008 heeft verleend voor het doen van veldwerkzaamheden met aardappelplanten in Borger Odoorn. Een inwoner uit Jouswier is het hier niet mee eens en maakte bezwaar tegen de vergunningen. De minister is echter niet inhoudelijk ingegaan op zijn bezwaren, omdat de man te ver weg zou wonen van de locatie waar de veldwerkzaamheden plaatsvinden. Daar is de man het niet mee eens, en daarom komt hij in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zie ook de zes zaken die de Raad van State vandaag om 11.00 uur behandelt. Die zaken gaan ook over vergunningen voor veldproeven met genetisch gemodificeerde aardappelplanten en maïs. (zaaknummers 200809496/1 en 200809497/1)

10.00 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Utrecht heeft verleend voor de bouw van een politiebureau op de hoek van de Burgemeester Middelweerdbaan en de Esdoornlaan in Vleuten. Het gaat om een nieuw politiebureau voor de wijk Leidsche Rijn. Een vrouw uit De Meern die tegenover de toekomstige locatie van het politiebureau woont is het niet eens met de vergunning. Zij vreest vooral voor geluidsoverlast van sirenes en voor verkeersoverlast. Ook is zij bang dat door de bouw van het politiebureau de waterloop 'Vikingrijn' zal moeten worden verlegd op de gronden waarop nu haar woning staat. Daarom komt zij in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De rechtbank in Utrecht verklaarde in mei 2009 een eerder beroep van de vrouw tegen de bouwvergunning ongegrond. (zaaknummer 200905156/1)

10.00 uur

Zitting over de vrijstelling en de bouwvergunningen die het college van burgemeester en wethouders van Slochteren heeft verleend voor diverse werkzaamheden in het gebied 'Meerstad-Midden'. Ook kan er een gemaal worden aangelegd. Het gemeentebestuur heeft de vrijstelling en bouwvergunningen verleend aan Grond Exploitatie Meerstad B.V. Vier projectontwikkelaars zijn het hier niet mee eens en kwamen in beroep bij de rechtbank in Groningen. Die verklaarde in mei 2009 de beroepen van de projectontwikkelaars niet-ontvankelijk. Volgens de rechtbank hebben de projectontwikkelaars geen gronden in eigendom in het gebied waar de werkzaamheden gaan plaatsvinden. Daarom zouden zij geen belanghebbenden zijn bij de vrijstelling en de vergunningen. De projectontwikkelaars bestrijden dit en komen tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zie ook de zaken die de Raad van State vandaag om 10.45 uur behandelt. Die zaken gaan over het bestemmingsplan 'Meerstad-Midden' en de ontgrondingsvergunning voor het meer. (zaaknummers 200904397/1, 200904429/1, 200904395/1 en 200904396/1)

10.30 uur

Zitting over de invoering van het zogenoemde belanghebbendenparkeren door het college van burgemeester en wethouders van Haarlem. Hierdoor kunnen alleen nog maar vergunninghouders in het Westerhoutpark parkeren. Voorheen kon daar vrij geparkeerd worden. Een aantal omwonenden is het hier niet mee eens. Zij vrezen dat de parkeerdruk hierdoor verplaatst naar de nabijgelegen Schoutjeslaan en de Uitdenboschstraat. De rechtbank Haarlem verklaarde in juni 2009 een eerder beroep van de omwonenden ongegrond. Tegen die uitspraak komen zij in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200905967/1)

10.45 uur

Zitting over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van 's-Hertogenbosch heeft opgelegd aan Wheely Wear en Wheely Care vanwege het gebruik van twee garageboxen aan de Aartshertogenlaan in 's-Hertogenbosch. In de garageboxen wordt motorkleding verkocht. Ook repareren zij daar motoren. De rechtbank in 's-Hertogenbosch heeft in augustus van dit jaar een eerder beroep van de bedrijven tegen de dwangsom ongegrond verklaard. Tegen die uitspraak komen zij in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zie ook de zaak met zaaknummer 200904084/1 die de Raad van State vrijdag 29 januari om 14.30 uur behandeld. Die zaak gaat over het bestemmingsplan 'De Muntel
- De Vliert' van de gemeente 's-Hertogenbosch waartegen Wheely Wear en Wheely Care beroep hebben ingediend bij de Raad van State. (zaaknummer 200907266/1)
van Groningen van het bestemmingsplan 'Meerstad-Midden' van de gemeentes Slochteren en Groningen. Het plan maakt deel uit van het grotere project 'Meerstad' waarbij een gebied van ongeveer 2.300 hectare agrarisch gebied tussen deze gemeentes zal worden omgevormd tot woongebied met ruimte voor bedrijven en natuur. Het bestemmingsplan heeft betrekking op fase één van dit project. Het gaat om drie afzonderlijke gebieden rondom het Slochterdiep, de Hoofdweg, het Eemskanaal en het Rijpmakanaal, en een klein gebied ten oosten van het dorp Harkstede. Het plan maakt woningbouw mogelijk, de aanleg van een meer, natuur en twee hoofdontsluitingswegen naar de A7. Een groot aantal inwoners uit Groningen en Harkstede is het niet eens met het plan en komt tegen de provinciale goedkeuring daarvan in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Voor de aanleg van fase één moeten namelijk sommige woningen worden afgebroken. Anderen zijn het niet eens met de ligging van de ontsluitingswegen in de buurt van hun woningen. Tegen het plan komen ook drie projectontwikkelaars in beroep. Zij zijn het niet eens met de ontwikkelingsmogelijkheden die het plan voor hun gronden geeft. De zitting gaat ook over de vergunning die het provinciebestuur heeft verleend voor het ontgronden van een meer van ongeveer 600 hectare. De vergunning is verleend aan Grond Exploitatie Meerstad B.V. De eigenaren van een woning uit de buurt en een agrariër verzetten zich tegen deze vergunning. Met het zand dat uit het meer komt wordt een eiland aangelegd. De woning moet daarvoor worden afgebroken. De eigenaren zijn het daar niet mee eens. De agrariër is vooral bang voor wateroverlast op zijn weilanden. Zie ook de zaken die de Raad van State vandaag om 10.00 uur behandelt. Die gaan over de vrijstelling en bouwvergunningen voor de voorbereidende werkzaamheden voor het bestemmingsplan. (zaaknummers 200806833/1 en 200803024/1)

11.00 uur

Zitting over de vergunning die het college van gedeputeerde staten van Limburg heeft verleend voor het ontgronden van Groeve 't Rooth in Bemelen. De vergunning maakt het mogelijk om een terrein van 5,8 hectare in Bemelen te ontgronden tot een diepte van 38 tot 42 meter. Daarbij wordt voor ruim 1,5 miljoen m3 aan grondstoffen opgegraven, waarvan het grootste gedeelte uit mergel bestaat. Het terrein is nu nog voornamelijk als weiland in gebruik. De Stichting Verontruste Plateaubewoners uit Margraten verzet zich tegen de vergunning. Volgens haar had het provinciebestuur in de vergunning duidelijker voorschriften moeten opnemen over de exacte ontgrondingslocaties en wanneer die precies zullen worden ontgrond. Verder vreest zij vooral voor aantasting van de natuurwaarden in de omgeving. Het terrein dat wordt ontgrond ligt vlakbij het natuurmonument 't Rooth en de beschermde natuurgebieden Belemerberg en Schiepersberg. De zitting gaat ook over de milieuvergunning die het provinciebestuur heeft verleend voor de mergelwingroeve 't Rooth in Margraten. De eerdere vergunning voor de mergelgroeve dateert uit 1974. De stichting komt ook tegen deze vergunning in beroep bij de Raad van State. Zij vindt onder meer dat het provinciebestuur geen vergunning voor onbepaalde tijd mocht verlenen, omdat de winning van mergel tijdelijk van aard is. (zaaknummers 200902415/1 en 200902428/1)
Zitting over de vergunningen die de minister van VROM in januari en maart 2008 heeft verleend aan Avebe B.A. in Veendam voor het doen van veldproeven met genetisch gemodificeerde aardappelplanten op meerdere locaties binnen de provincies Groningen en Drenthe. Het gaat om locaties in de gemeentes AA en Hunze, Borger-Odoorn, Coevorden, De Marne, Eemsmond, Veendam en Pekela. Ook wordt op de zitting de vergunning behandeld die de minister van VROM in maart 2008 heeft verleend aan Monsanto Europe S.A. in Brussel. Die vergunning maakt het mogelijk om veldproeven te doen met genetisch gemodificeerd maïs in de gemeentes Borger-Odoorn, Gemert-Bakel, Gilze Rijen en Lelystad. Greenpeace Nederland komt tegen alle vergunningen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vindt dat de minister de exacte locaties van de veldproeven bekend moet maken. Ook wil Greenpeace dat de minister strengere eisen stelt aan de veldproeven. De Raad van State heeft deze zaken eerder op 2 juli jl. op zitting behandeld. Op 9 september 2009 heeft de Raad van State uitspraak gedaan over andere vergunningen voor het doen van veldproeven met genetisch gemodificeerde maïs. Die uitspraken met zaaknummers 200702756/3, 200702758/3 en 200702759/3 zijn te vinden op de site. Zie ook de twee zaken die de Raad van State vandaag om 10.00 behandelt en de drie zaken die de Raad van State verder om 11.00 uur op zitting behandelt. Die zaken gaan ook over vergunningen voor veldproeven met genetisch gemodificeerde aardappelplanten. (zaaknummers 200801400/1, 200802711/1, 200802817/1)

11.00 uur
Zitting over de vergunningen die de minister van VROM in februari 2009 heeft verleend aan Universiteit Wageningen en BASF Plant Science voor werkzaamheden met genetisch gemodificeerde aardappelplanten. De vergunningen maken het mogelijk proeven te doen met aardappelplanten met een verlaagd amylose gehalte en met resistentie tegen een aardappelziekte. De werkzaamheden kunnen worden verricht op drie percelen in de gemeentes Aa en Hunze, Dongeradeel en Ferweradiel. Onder meer de 'Vereniging van Biologische Landbouwers in de Noordelijke Kleischil', Greenpeace Nederland en de Stichting Ekopark uit Lelystad verzetten zich tegen de vergunningen en komen in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vinden dat de minister de exacte locaties van de veldproeven bekend moet maken. Ook zijn zij het er niet mee eens dat in de vergunningen drie nieuwe proeflocaties worden toegevoegd. Op 29 april 2009 schorste de Raad van State op verzoek van Greenpeace twee van deze vergunningen. Daarop vroeg BASF Plant Science om de schorsing op te heffen, maar de Raad van State heeft in een uitspraak van 14 mei 2009 dat verzoek afgewezen. Die uitspraak met zaaknummer 200902062/4 is te vinden op de site. Op 9 september 2009 heeft de Raad van State uitspraak gedaan over andere vergunningen voor het doen van veldproeven met genetisch gemodificeerde maïs. Die uitspraken met zaaknummers 200702756/3, 200702758/3 en 200702759/3 zijn te vinden op deze site. Zie ook de twee zaken die de Raad van State vandaag om 10.00 behandelt en de drie zaken die de Raad van State verder om 11.00 uur op zitting behandelt. Die zaken gaan ook over vergunningen voor veldproeven met genetisch gemodificeerde aardappelplanten en maïs. (zaaknummers 20092058/1, 200902062/1 en 20092064/1)

13.15 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Zeist heeft verleend voor de bouw van een vaste ontmoetingsplek voor jongeren aan de Weteringlaan in Zeist. Het gemeentebestuur heeft ook een ontheffing verleend, omdat de bouw van de ontmoetingsplek in strijd is met het bestemmingsplan. De ontheffing maakt het mogelijk om voor maximaal vijf jaar van het bestemmingsplan af te wijken. De ontmoetingsplek zal worden gebouwd met een aantal met elkaar verbonden containers. Volgens het gemeentebestuur worden de containers binnen vijf jaar weer verwijderd, omdat de jongerenontmoetingsplek dan zal worden verplaatst naar het gebouw van de naastgelegen kinderopvang. De 'Stichting Bewoners Platform Brugakker' en een inwoner uit Zeist zijn het hier niet mee eens en kwamen in beroep bij de rechtbank in Utrecht. Zij vrezen vooral voor geluidsoverlast van de 'hangjongeren'. Ook zijn ze bang dat de containers er veel langer dan vijf jaar zullen staan. De rechtbank stelde hen in augustus 2009 in het gelijk. De rechtbank oordeelde dat het gemeentebestuur geen ontheffing van het bestemmingsplan had mogen verlenen omdat de behoefte aan ontmoetingsplekken voor jongeren nooit tijdelijk is. Het gemeentebestuur is het niet eens met deze uitspraak en komt daartegen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens hem gaat het niet om de tijdelijkheid van de behoefte, maar om de tijdelijkheid van het gebouw. (zaaknummer 200906942/1)

13.30 uur
Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Rijssen-Holten om maatregelen te treffen tegen het houden van een openlucht rock/metalfestival. Een aantal inwoners uit Rijssen had om de maatregelen gevraagd. Het gaat om het festival 'Elsrock' dat op zaterdag 29 augustus 2009 werd gehouden op het trainingsveld van voetbalvereniging RKSV aan de Elsmaten in Rijssen. Volgens het gemeentebestuur was het festival niet in strijd met het bestemmingsplan omdat voor kortdurende en incidentele evenementen geen vrijstelling hoeft te worden verleend. De rechtbank in Almelo oordeelde in augustus 2009 echter anders. Volgens de rechtbank was 'Elsrock' geen kortdurend en incidenteel evenement en had het gemeentebestuur een vrijstelling moeten verlenen. Omdat de vrijstelling er niet was, had het gemeentebestuur maatregelen moeten treffen, aldus de rechtbank. Het gemeentebestuur bestrijdt dit en komt tegen deze uitspraak in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Ook de omwonenden komen in hoger beroep omdat zij vinden dat de rechtbank een voorlopige voorziening had moeten treffen om te voorkomen dat het festival op 29 augustus zou doorgaan. De inwoners hebben ook de Raad van State verzocht een voorlopige voorziening te treffen. Dat verzoek heeft de Raad van State op 20 augustus 2009 afgewezen. Die uitspraak met zaaknummer 200905954/2 is te vinden op de site. (zaaknummer 200905954/1)
Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Deventer heeft verleend voor de bouw van een noodschool. Het gaat om 19 tijdelijke lokalen voor een nieuwe basisschool op de hoek van de Johannes Bosboomstraat en de Vincent van Goghstraat in de wijk Vijfhoek. Het gemeentebestuur heeft ook een ontheffing verleend, omdat de bouw van de noodschool in strijd is met het bestemmingsplan. De ontheffing maakt het mogelijk om voor maximaal vijf jaar van het bestemmingsplan af te wijken. Diverse omwonenden waren het hier niet mee eens. Zij vrezen vooral voor verkeersoverlast als gevolg van de nieuwe school. De rechtbank Zwolle-Lelystad stelde hen in juli 2009 in het gelijk en vernietigde de bouwvergunning. Volgens de rechtbank is onzeker of de noodlokalen wel binnen vijf jaar weer worden verwijderd. Daarom mocht het gemeentebestuur geen ontheffing verlenen van het bestemmingsplan, aldus de rechtbank. Het gemeentebestuur bestrijdt dit en komt tegen de uitspraak in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200907936/1)