Ingezonden persbericht

Dachser en VDS Logistics zetten vrachtauto op aardgas in

Milieuvriendelijke truck rijdt in Rotterdam en Utrecht

Waddinxveen, 26 januari 2010 - Logistiek dienstverleners Dachser en VDS Logistics nemen samen een vrachtauto op aardgas (CNG) in gebruik. De milieuvriendelijke IVECO-vrachtauto wordt ingezet voor distributiewerkzaamheden in Rotterdam en Utrecht. Eerder al zetten beide bedrijven een ecocombi en schone dieselvrachtauto's in. Met dit aardgasvoertuig gaan Dachser en VDS Logistics nog een stap verder in schone en zuinige transportoplossingen.

Betere luchtkwaliteit
Vooral in grote steden is de luchtkwaliteit een punt van aandacht. Beide logistiek dienstverleners zijn zich bewust van de eigen maatschappelijke verantwoordelijkheid en kiezen daarom bewust voor de schoonste technieken die voorhanden zijn. "De luchtkwaliteit in de centra van grote steden is in heel Europa steeds vaker reden om vrachtverkeer te weren of te beperken. Rijden op aardgas is bij uitstek geschikt om de luchtkwaliteit te verbeteren. Met dit voertuig kunnen we de binnensteden, waar steeds vaker beperkingen voor uitstoot gelden, gewoon binnenrijden. Dat is een enorme winst," aldus Aat van der Meer, Managing Director van Dachser Netherlands.

Aardgastankstations
Naast de milieuaspecten, heeft aardgas ook een logistiek voordeel. Raffinage en transport over de weg zijn niet nodig. Het aardgas wordt in Nederland rechtstreeks vanuit de bron via pijpleidingen vervoerd naar het tankstation. Peter van der Sterre, directeur van VDS Logistics: "Het netwerk van aardgastankstations in Nederland wordt steeds verder uitgebreid. Onlangs nog is het eerste aardgasvulpunt in de regio Rotterdam geopend. We hopen dat er snel een landelijk dekkend netwerk ontstaat, zodat we de vrachtauto's in heel Nederland kunnen inzetten."

Duurzaam rijden
CNG (Compressed Natural Gas) wordt op dit moment tot de schoonste brandstoffen gerekend van well-to-wheel. "Een vrachtauto op CNG stoot relatief weinig schadelijke stoffen uit. Bovendien daalt de uitstoot van stikstofoxide met 95% en wordt ook de emissie van CO2 met circa 5% gereduceerd," vertelt Aat van der Meer. "Rijden op schone brandstoffen, zoals aardgas, is voor ons een belangrijke stap richting duurzamer rijden."

Om de uitstoot van CO2 nog verder te beperken, onderzoekt VDS Logistics samen met Kwakernaak Bedrijfswagens, de leverancier van het voertuig, hoe de vrachtauto op korte termijn kan rijden op biogas. Peter van der Sterre: "We willen zo snel mogelijk klimaatneutraal transport kunnen aanbieden aan onze klanten."

Beeldmateriaal

Bovenstaande afbeelding is in hoge resolutie te downloaden

Over Dachser
Dachser Netherlands BV is onderdeel van het in 1930 opgerichte familiebedrijf Dachser GmbH & Co.KG. Als toonaangevend logistiek dienstverlener in Europa staat Dachser garant voor 'Intelligent Logistics': innovatieve oplossingen, efficiëntie en slim gebruik van technologie. Het pan-Europese Dachser-netwerk omvat 156 eigen vestigingen aangevuld met 133 Air & Sea Logistics-locaties wereldwijd. Door het wereldwijde netwerk beschikt Dachser over de noodzakelijke infrastructuur om betrouwbare en veeleisende logistieke diensten te kunnen aanbieden. In totaal zijn er ruim 18.000 medewerkers werkzaam. In 2008 werd een bruto-omzet gerealiseerd van 3,6 miljard euro. Dachser Netherlands BV maakt voor de distributie in Nederland gebruik van vijf eigen vestigingen, het hoofdkantoor staat in Zevenaar. In Nederland telt Dachser ongeveer 270 medewerkers. Meer informatie: http://www.dachser.nl/.

Over VDS Logistics BV
VDS Logistics BV vervoert zeecontainers en verzorgt voor een aantal klanten (dedicated) distributie. Naast innovatieve oplossingen, zoals de inzet van ecocombi's en dergelijke, heeft het bedrijf maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel staan. Dat vertaalt zich onder andere in het aanschaffen van milieuvriendelijke auto's, het meewerken aan een proef met anti ongeval systemen (AOS) en het meewerken aan een onderzoek om vermoeidheid bij chauffeurs te voorkomen. Meer informatie: http://www.vdslogistics.nl/.