Ingezonden persbericht


Garansys bouwt koppeling tussen havenmanagementsysteem en financiële administratie van Zeeland Seaports

Utrecht, Terneuzen, 26 januari 2010 â¤* IT-dienstverlener Garansys heeft een nieuwe koppeling ontwikkeld tussen het havenmanagementsysteem en de financiële administratie van Zeeland Seaports, de havenautoriteit die de Zeeuwse havens beheert en ontwikkelt. De TOC-IT-benadering (Theory of Constraints in IT) van Garansys zorgde ervoor dat het project binnen de afgesproken tijd en binnen budget is afgerond.

Zeeland Seaports is onder meer verantwoordelijk voor het heffen van havengelden. Daarbij is de procedure dat een schip zich aanmeldt voor een bepaalde datum bij de havendienst. De meeste rederijen laten dat door een agentschap verzorgen. Dit proces verloopt al grotendeels geautomatiseerd. De aanmelding van een schip leidt tot een Aangifte Zeehavengeld. Deze aangifte moet uiteindelijk leiden tot een factuur. Het samenstellen van de factuur is complex doordat de variëteit in berekeningen groot is. Dit blijkt ook uit de bij de havengeldverordeningen ingesloten tarieventabellen. Met al die variëteit kan het huidige financiële pakket van Zeeland Seaports niet goed omgaan. Vandaar dat er al lange tijd een maatwerkkoppeling in gebruik is tussen het havenmanagementsysteem en de financiële software. Deze koppeling zorgt ervoor dat de financiële administratie gevoed wordt met de juiste opbrengsten. In 2008 bleek dat de ontwikkeling en het onderhoud van die koppeling stopten. Zeeland Seaports schakelde Garansys in voor de ontwikkeling van een nieuwe koppeling. Die werd op basis van de TOC-IT-aanpak van het bedrijf binnen de afgesproken tijd en binnen budget opgeleverd.

'Garansys heeft zich vooral onderscheiden door zich steeds nadrukkelijk te richten op de gebruiker en de functionaliteit die hij of zij echt nodig heeft. Daarbij was geen moeite te veel. Caesar Groep blijft altijd doorvragen naar welk probleem je precies wilt oplossen. Dat geeft vertrouwen en is in onze optiek naast het commitment van de projectmedewerkers een overtuigend element van de aanpak van Garansys', zegt Hans Baljeu, manager Financieel-Economische Zaken bij Zeeland Seaports.

De nieuwe koppeling biedt Zeeland Seaports verschillende voordelen. Baljeu: 'We beschikken nu over de nodige continuïteit dankzij een moderne koppeling die bij Garansys in beheer is. Verder hebben we met het oog op dit project de processen vereenvoudigd. Voorheen leidde een fout in een aangifte tot veel uitzoekwerk bij de afdeling Finance & Control. Dat is voorbij. Wanneer we een onjuiste aangifte binnenkrijgen, melden we die geautomatiseerd terug aan de Havendienst, die dan aan de bron kan kijken wat er mis is. Zo besparen we heel veel tijd en leggen we de verantwoordelijkheden op de plek waar die thuishoren.'

###

Over Garansys
Garansys staat voor 'afspraak is afspraak' in IT. Het bedrijf is opgericht in 2009 en is een initiatief van de Caesar Groep. Bij Garansys, gevestigd in Utrecht, werken ruim vijftig mensen. Alle diensten van Garansys worden geleverd met een deliverable en een garantie. Klanten bevinden zich zowel in de profit- als non-profitsector en zijn vooral ondernemende (IT-)managers. Garansys blinkt uit in het waarmaken van IT-afspraken die noodzakelijk zijn voor een organisatie om haar doelstellingen te kunnen realiseren. Hiervoor heeft het bedrijf een specifieke aanpak ontwikkeld op basis van de 'Theory of Constraints' van managementgoeroe Goldratt. Deze filosofie is vertaald naar IT: TOC-IT.

Meer informatie is te vinden op www.garansys.nl.