Ingezonden persbericht


PERSBERICHT - DEN HAAG, DONDERDAG 14 JANUARI 2010

Dinsdag 26 januari in het Filmhuis Den Haag - 19.30 - 22.30 uur

Cultuur & Cinema: Argentijnse avond

Met een Hindoestaanse, Turkse, Marokkaanse en Hollandse avond gaf Kosmopolis Den Haag vorig seizoen het startschot van het programma 'Cultuur & Cinema' in Filmhuis Den Haag. Vanaf januari 2010 krijgt de succesvolle serie een vervolg. Opnieuw steken bekende en inspirerende gasten in vier afleveringen elk een pleidooi af voor de film van hun keuze; een film die hen niet alleen persoonlijk na aan het hart ligt, maar die volgens hen eigenlijk iedereen in Nederland gezien moet hebben om inzicht te krijgen in de grondwaarden van de desbetreffende cultuur. Welke van de keuzefilms na de pauze - met traditionele hapjes en drankjes - wordt vertoond, bepaalt het publiek. Vaste presentator van 'Cultuur & Cinema' is journalist en radio- en televisiemaker Rocky Tuhuteru.

Programma dinsdag 26 januari 2010

Alejandra Slutzky - o.a. politica en schrijver van het boek over haar familiegeschiedenis 'De Stilte' - selecteert de film Raymundo (Ardito - Molina, 2002): met een associatieve montage van archiefbeelden, animaties en gesprekken wordt een portret getoond van de socialistische documentairemaker Raymundo Gleyzer, die in 1976 werd ontvoerd door een militaire eenheid van Videla en voorgoed verdween.

Hoboïst en fluitist Diego Nadra kiest voor La historia official (Puenzo, 1985). Dit veelbekroonde drama vertelt het verhaal van een docente die er langzaam maar zeker achterkomt dat haar vijfjarige geadopteerde dochter het kind moet zijn van een politieke gevangene, die na haar bevalling werd vermoord. Ook begint zij te beseffen dat haar man hier als voormalig legerofficier van op de hoogte moet zijn geweest.

Liefhebber van Argentijnse cinema en documentairemaker Alexandra Indaco steekt een vurig pleidooi af voor de film Valentin (Agresti, 2002). In dit weemoedige, autobiografische portret vertelt Agresti het verhaal van de achtjarige Valentin die astronaut wil worden. Hij is door zijn ouders bij zijn oma achtergelaten en geeft een eigen draai aan de werkelijkheid.

Volgende afleveringen:
23 februari - Iraanse avond / 23 maart - Finse avond / 27 april - Chinese avond

Aanvang programma Zaal 7: 19.30 uur
Aanvang film in Zaal 6: 21.30 uur
Prijs: 9,50 euro inclusief hapje en drankje
(4,75 euro met Ooievaarspas, CJP of Studentenpas)
Locatie: Filmhuis Den Haag, Spui 191
Reserveren: 070 3656030 (Filmhuis Den Haag) of via www.belbios.nl Actuele informatie: www.kosmopolisdenhaag.nl
***