Gemeente Berkelland


Noaberhoes Lochuizen en B&W bereiken akkoord over verzelfstandiging voetbalcomplex

Stichting Noaberhoes Lochuizen en het college van burgemeester en wethouders van Berkelland hebben overeenstemming bereikt over het verzelfstandigen van het voetbalcomplex Nieuw Olthaar in Lochuizen. Hiervoor stelt het college in 2010 90.425,00 beschikbaar. De gemeenteraad moet nog op 26 januari instemmen met dit voorstel.

De gemeenteraad heeft in 2007 "de sportvisie 2007-2012" vastgesteld. In dit beleidsplan staat op hoofdlijnen wat de gemeente wil bereiken. Een van de speerpunten is de verzelfstandiging van de buitensport. De gemeente gaat hierover de komende jaren met elke vereniging apart in gesprek. Of eventueel met meer clubs samen, bijvoorbeeld als gebruikers van een sportcomplex. Het eerste tastbare resultaat is in 2009 behaald bij Sportclub Neede, met de aanleg van een kunstgrasveld en de verzelfstandiging van het sportcomplex. En bij de sportclub Beltrum met de aanleg van vijf kunstgras tennisbanen.

Maatwerk

Wethouder Jan Zappeij van sportzaken: "Het beheer van sportvelden en
-accommodaties kun je uitstekend overlaten aan het particulieren. Daarbij is `maatwerk' uitgangspunt. Elke club is uniek en elke situatie ook. De gemeente gaat daarom met elke vereniging apart in gesprek, met als doel `win-win' oplossingen. Wij als gemeente willen het graag efficiënter, maar de vereniging moet er ook beter van worden."

Klaar voor de toekomst

Penningmeester Erik Hassink van Stichting Noaberhoes Lochuizen: "De voetbalvereniging Lochuizen was eigenlijk al `meer dan half klaar'. Doordat enkele jaren geleden de stichting de gebouwen al had overgenomen paste dit precies in het plaatje van verzelfstandiging van het gehele complex. Veel onderdelen waren al geregeld. Daarom kon de gemeente ook direct in onderhandeling met de stichting. De eerste gesprekken waren eind 2008. Als streefdatum werd begin 2010 genoemd. Dit gebeurde ook om rustig met elkaar de tijd te nemen om tot een besluit te komen. We denken met deze laatste stap klaar te zijn voor de toekomst in Lochuizen, al moet er nog veel gebeuren om het straks ook allemaal daadwerkelijk zelf te regelen."

Stimulans

Jan Zappeij: "Toen we in 2008 met het project verzelfstandiging sportverenigingen begonnen was de verwachting dat de meeste clubs graag zouden meewerken. De vereniging is in onze opzet baas over de hele accommodatie en kan er nog financieel beter van worden ook. Maar men moet het wel aankunnen en aandurven. Bij Sportclub Neede en sportclub Beltrum was dit vorig jaar al het geval. Nu is de Stichting Noanerhoes Lochuizen aan de beurt. Ik hoop dat deze succesvolle projecten een stimulans zijn voor andere sportverenigingen om deze stap eveneens te zetten."

Gemeente Berkelland

Postadres
Postbus 200
7270 HA RCULO Bezoekadres
Marktstraat 1 1
7271 X BORCULO Telefoon
0545-250 250 Fax
0545-250 244 E-mail
info@gemeenteberkelland.nl Website
www.gemeenteberkelland.nl