Gemeente Barendrecht

Raad Barendrecht neemt locatiebesluiten

BARENDRECHT (dinsdag 26 januari 2010) - Maandagavond 25 januari heeft de gemeenteraad belangrijke besluiten genomen die verband houden met locaties. De brandweerkazerne zal worden verplaatst naar een plek naast De Baerne, en de raad heeft gekozen voor een nieuw gebouw bij het NS station voor het Lokaal OpleidingenCentrum LOC. Overige punten uit de raadsvergadering waren onder andere dat de raad unaniem was in een motie om de wijk Vrouwenpolder/Lagewei duurzaam te ontwikkelen. Ook heeft de voltallige raad een motie aangenomen over het jongerencentrum. Het college krijgt hiermee de opdracht een breed onderzoek uit te voeren naar mogelijke locaties voor een jongerencentrum.

Brandweerkazerne naast De Baerne

De huidige locatie van de brandweerkazerne aan de Maasstraat valt binnen de plannen van de Centrumontwikkeling. Dit betekent dat voor de brandweerkazerne een nieuwe plaats gezocht moet worden die voldoet aan de normstelling aanrijtijden, ruimtelijke inpasbaarheid en de financiële randvoorwaarden. Van drie mogelijke locaties heeft de gemeenteraad na lange beraadslaging gekozen voor de plek naast De Baerne. Een amendement om een andere locatie gelijktijdig nader te onderzoeken werd met een kleine meerderheid verworpen.

Voorkeurslocatie LOC bij NS station

Voor het LOC waren vier mogelijke locaties in beeld. De gemeenteraad heeft gisteravond locatie station als voorkeurslocatie aangewezen. Dit houdt in dat gekozen wordt voor nieuwbouw in plaats van renovatie/nieuwbouw van het gebouw aan de Botter. De stationslocatie wordt nu verder uitgewerkt. Daarnaast wordt de locatie Maasstraat uitgewerkt als plan B.

Milieubeleidsprogramma 2010

Om het Milieubeleidsprogramma 2010 concreter te maken diende het CDA een motie in om de wijk Vrouwenpolder/Lagewei duurzaam te ontwikkelen. De onderzoeksvoorstellen zijn overgenomen door het college.

Motie Jongerencentrum

De voltallige gemeenteraad heeft een door VVD, CDA en D66 indiende motie gesteund over het jongerencentrum. Het college heeft de opdracht gekregen om een breed onderzoek uit te voeren naar mogelijke locaties voor een jongerencentrum, met daarin in elk geval de locaties 'Lagewei' en 'oksel Vaanplein'. Daarnaast moet het programma van eisen zo spoedig mogelijk besproken in de commissie Samenleving. Het locatieonderzoek dient uiterlijk 30 juni 2010 te zijn voorgelegd aan de commissie Samenleving.

Initiatiefvoorstel over aanpassing APV

VVD heeft in de vergadering het initiatiefvoorstel over aanpassing van de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV) ingebracht. Doel van het initiatiefvoorstel is het invoeren van een aanvullend instrument voor het bestrijden van overlast van jongeren in de openbare ruimte, in de vorm van een Mosquito. De Mosquito is een apparaat dat een hoge zoemtoon veroorzaakt, die door jongeren tot 26 jaar als zeer irritant wordt ervaren.

In de vergadering is besloten het voorstel door te geleiden naar de commissie Samenleving en advies te vragen aan het college.


Noot voor redacties