Gemeente Utrecht

2009 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
139 Vragen van de heer T.W. Schipper
(ingekomen 28 december 2009
en antwoorden door het college verzonden op 26 januari 2010)

In mei 2008 besloot GS om geen vrijstelling te verlenen van de herzieningsplicht van het verouderde bestemmingsplan Mereveld (1996-2006). In het bestemmingsplan zijn regels opgenomen omtrent het gebruik van de parkeerplaatsen bij de golfclub. De laatste tijd is het meermaals voorgekomen dat er van deze parkeerplaatsen gebruik wordt gemaakt door bezoekers van vakbeurzen en feesten in de naastgelegen horecavoorziening. Voorbeelden hiervan zijn de vakbeurs van "Vers Alert" op 14 oktober 2009 en een feest van Fortis Nederland op 25 november 2009. Meest recente voorbeeld is een feest op 18 december, waarbij tevens geparkeerd werd langs de Mereveldseweg, waardoor tegenliggers elkaar niet konden passeren.

Daarnaast zijn er bij de aanleg afspraken vastgelegd over de openbare toegankelijkheid van het wandelpad op en om de golfbaan tussen gemeente en exploitanten van de golfbaan, die naar onze mening niet worden nageleefd. Wij hebben de volgende vragen over deze kwesties:


1. Klopt het dat het parkeerterrein van de golfclub in het geldende bestemmingsplan te boek staat met de bestemming 'parkeren t.b.v. golf gerelateerde activiteiten?

Ja. Op grond van het ter plaatse geldende bestemmingsplan Mereveld is de bestemming van het parkeerterrein voor het pand 'Golfbaan tevens terrein van natuurwetenschappelijke en landschappelijke waarden, RS (G) + N + L'. Deze gronden zijn bestemd voor o.a. een golfbaan, gebouwen ten dienste van een golfbaan, waaronder een clubhuis en een beheerderswoning, wegen en voetpaden, parkeervoorzieningen. Parkeren ter plaatse mag derhalve slechts plaatsvinden ten behoeve van deze bestemming.


2. Was het college bekend met het gebruik van de parkeerplaatsen van de golfclub t.bv. activiteiten bij Boerderij Mereveld, zoals hierboven vermeld?

Gemeentelijke toezichthouders hebben tot op heden niet vast kunnen stellen dat het parkeerterrein van het golfterrein gebruikt werd ten behoeve van activiteiten in Boerderij Mereveld, ondanks meerdere inspecties ter plaatse. Alleen tijdens de genoemde versbeurs op 14 oktober 2009 is geconstateerd dat op het parkeerterrein van de golfclub bestelbussen van de versbeurs stonden geparkeerd.

Hierop is een directe last on der dwangsom opgelegd aan de overtreders (de exploitanten van de Versbeurs en de Boerderij Mereveld). De voorzieningenrechter heeft de de volgende dag de gemeente in het ongelijk gesteld. Hiermee is het uitgevaardigde dwangsombesluit geschorst en mocht de Versbeurs doorgang vinden.

Overigens is het moeilijk vast te stellen of een personenauto geparkeerd is door een bezoeker van de golfclub of van Boerderij Mereveld. Illegaal gebruik is derhalve lastig te constateren of aannemelijk te maken.


3. Zo ja, is hier in de genoemde voorbeelden handhavend tegen opgetreden, net zoals dat gebeurde op 14 oktober 2009, bij de beurs 'Vers Alert'.

Zie antwoord op vraag 2.


4. Passen de in boerderij Mereveld georganiseerde beurzen binnen de aan de boerderij verleende vergunning / de geldende bestemmingsplanvoorschriften?

Wij zijn van mening dat de Versbeurs op 14 oktober 2009 in strijd was met het het ter plaatse geldende planologisch regime. Daarom hebben wij ook handhavend opgetreden.In de aanhangige bezwaarprocedure zal een volledige heroverweging van het besluit plaatsvinden om te bepalen of het primaire besluit in stand kan blijven.

Voorts moet per activiteit, aan de hand van de omstandigheden van het geval, worden bepaald of deze in strijd is met het planologisch kader. Ten aanzien van de genoemde activiteiten op 25 november en 18 december 2009 kan over de passendheid binnen het planologisch kader nu niet geoordeeld worden, omdat er geen constatering van de activiteiten heeft plaatsgevonden.


5. Wat gaat het college ondernemen om de ter plaatse geldende planvoorschriften in de toekomst nageleefd te krijgen?

Afhankelijk van de uitkomst van de nog lopende procedure zal worden beoordeeld of handhavingscapaciteit zal worden ingezet op dit dossier.


6. Wanneer gaat de gemeente beginnen aan de herziening van het bestemmingsplan Mereveld, na de weigering door de provincie van het verzoek tot vrijstelling daarvan in mei 2008?

Er is nog geen planning gemaakt voor herziening van bestemmingsplan Mereveld. Desalniettemin zal uiterlijk 1 juli 2013 dit bestemmingsplan zijn vervangen door een nieuw bestemmingsplan of door een beheersverordening.

Op en rond de golfbaan is een openbaar wandelpad aangelegd, met destijds een gemeentelijke bijdrage van rond de 1,5 ton (in guldens). Dit is echter slechts zeer beperkt beschikbaar is voor wandelaars, door de aanwezigheid van een afgesloten hek bij de golfbaan en de afwezigheid ter plekke van informatie over de mogelijkheden om van het pad gebruik te maken. Tevens wordt het pad voornamelijk gebruikt t.b.v. werkzaamheden met tractoren, waardoor het pad in een - naar het oordeel van de SP - deplorabele toestand verkeert.


7. Is het college bekend met de onderhoudstoestand van het openbare wandelpad op en rond de golfbaan?

Nee.


8. Zo ja, wat is het oordeel van het college over de onderhoudstoestand van het pad?

Na de winterperiode zal het pad worden geïnspecteerd.


9. Welke maatregelen gaat het college nemen om het onderhoud te verbeteren en wanneer?

Als de inspectie daartoe aanleiding geeft zullen wij de Golfclub zo nodig op de verplichtingen in het beheerplan aanspreken.


10. Is het college van mening dat de golfclub haar verantwoordelijkheid voor de openbaarheid van het wandelpad voldoende waarneemt?

Ja. Op het toegangshek is een informatiebord aanwezig en een verwijzing naar de beschikbaarheid van een kaartje met de wandelroute.


11. Zo nee, wat gaat het college daaraan doen?

Zie antwoord op vraag 10.

---- --