Stemerdink: PvdA moet missie in Uruzgan verlengen

HILVERSUM - De Partij van de Arbeid moet niet langer de hakken in het zand zetten en de missie in Uruzgan deels verlengen. Dat zegt PvdA oud-minister van Defensie Bram Stemerdink dinsdagavond in een uitzending van EénVandaag. "De PvdA moet weer eens leren om buitenlandse politiek te voeren," aldus Stemerdink. De internationale druk op Nederland om de missie in Uruzgan voort te zetten, neemt met de dag toe. Stemerdink vindt dat Nederland daarvan gebruik moet maken.

Langer verblijf
Vorige week belde vice-president Joe Biden met Wouter Bos. De PvdA zou Joe Biden - een goede bekende van Bram Stemerdink - een succesje moeten gunnen om daar als land later weer van te profiteren. "Het is voor de PvdA en Nederland belangrijk om een goede relatie te hebben met de VS en zeker met de nu zittende regering", aldus de oud-minister. Volgens Stemerdink kan de PvdA bijvoorbeeld kiezen om iets langer in Uruzgan te blijven en pas in het voorjaar van 2011 te vertrekken. Hij is van mening dat Nederland zich dan niet bindt aan een langere missie maar kan spreken van een uitgesteld vertrek. Volgens de huidige afspraken eindigt de missie in Uruzgan in augustus 2010.

Positie kabinet
Volgens Stemerdink redt de PvdA zich daarmee bovendien uit een moeilijke positie in het kabinet door deels vast te houden aan de partijbelangen en een geste te doen aan de Amerikanen en het CDA. De moeizame verhouding tussen de PvdA en het CDA zorgt er volgens Stemerdink voor dat landen juist druk zetten om een besluit te forceren.

Subtiele druk
Ook Dick Berlijn herkent de internationale druk uit de tijd dat hij Commandant der Strijdkrachten was. "Die druk is subtiel, nooit bot want het blijven heren en dames. Maar dat maakt de boodschap niet minder duidelijk," aldus Berlijn.

NOOT VOOR DE REDACTIE,