Gemeente Amersfoort

Persbericht gemeente Amersfoort - dinsdag 26 januari 2010

Stickers voor branddeuren in Amersfoort

Alle Amersfoortse organisaties die gebruiksmeldingplichtig zijn ontvangen van brandweer Amersfoort deurstickers. Doel van de stickers is om gebruikers van een ruimte te attenderen op het feit dat de deur zoveel mogelijk gesloten hoort te zijn. De sticker kan op de zijkant van branddeuren worden geplakt. Op die manier is de sticker niet meer zichtbaar als de deur gesloten is.

Met de stickers wil de brandweer op een laagdrempelige manier organisaties ondersteunen bij het vergroten van de brandveiligheid van hun pand.

Brandweer Amersfoort controleert het hele jaar door of organisaties voldoende brandveiligheidsmaatregelen in hun pand nemen. Tijdens deze controles is het de inspecteurs opgevallen dat branddeuren met regelmaat, al dan niet vastgezet, open staan. Voor de brandveiligheid is het echter van groot belang dat de deuren zoveel mogelijk gesloten blijven.

Wat is een branddeur?
Branddeuren zijn van materiaal gemaakt waardoor ze weerstand bieden tegen vuur. Hierdoor kan zo'n deur het doorslaan van brand tegengaan. Dit werkt natuurlijk alleen als de deur gesloten is.

Panden met branddeuren zijn ingedeeld in compartimenten. Ze sluiten een deel van een gebouw af. Brand (en rook) die in dat compartiment ontstaat, kan zo een bepaalde tijd tegengehouden worden. Hierdoor blijven vluchtroutes (langer) vrij van rook en is er meer tijd om te vluchten. In het ideale geval zorgt de deur er zelfs voor dat de brand uitgaat door zuurstofgebrek. Het is dus heel belangrijk dat de deuren zoveel mogelijk gesloten blijven.

Informatie en advies
Naast de stickers zijn er ook technische oplossingen mogelijk waardoor branddeuren automatisch sluiten. Voor informatie en advies hierover alsook voor andere vragen over brandveiligheid kan contact opgenomen worden met de afdeling Veiligheid.

De afdeling is op werkdagen tussen 08.30 en 10.00 uur te bereiken tijdens het telefonisch spreekuur (tel. 033 469 40 22). Vragen kunnen ook gemaild worden naar brandveiligheid@amersfoort.nl. Organisaties kunnen hier desgewenst ook extra stickers opvragen.

Noot voor de redactie,