Partij van de Arbeid

Den Haag, 26 januari 2010

Vragen van de leden Besselink en Spekman (beiden PvdA)

over de kosten van laptops voor leerlingen in het voortgezet onderwijs


1. Heeft u kennis genomen van de factuur {1} van een school in het voortgezet onderwijs waarin, naast de vrijwillige ouderbijdrage, ook 245 euro in rekening wordt gebracht voor de lease van een laptop en de kosten van de bijbehorende licenties?


2. Bent u het met ons eens dat deze kosten haaks staan op het principe van de gratis schoolboeken en daarom ongewenst zijn?


3. Bent u het met ons eens, mede in het licht van uw brief van 4 december 2008 {2}, dat ouders geenszins verplicht kunnen worden om een laptop te huren, leasen, aan te schaffen etc.?


4. Deelt u de opvatting dat dit beleid zorgt voor verdere segregatie in het voortgezet onderwijs?


5. Is het kabinet met de PvdA- fractie van mening dat de schoolkeuze, die op dit moment plaatsvindt, niet bepaald mag worden door de rijkdom of armoede van de ouders? En dat een bedrag van 245 euro voor een laptop ouders wellicht doet kiezen voor een andere school die deze bedragen niet vraagt?


6. Bent u bekend met de hoeveelheid scholen die op deze wijze toch ouders kosten in rekening brengen, zonder dat dit duidelijk als vrijwillig wordt neergezet en waarbij de laptop eventueel ook nodig is voor het onderwijs van een kind? Zo nee, bent u bereid om dit in beeld te brengen?


7. Bent u bereid om nogmaals duidelijk te maken aan schoolbesturen dat het gebruik, de aanschaf of de huur van laptops vrijwillig is en dat, wanneer grootschalig gebruik van laptops plaatsvindt binnen het onderwijs, scholen zelf in de laptops dienen te voorzien?

{1} geanonimiseerde factuur, onderhands aangeleverd bij deze vragen. {1} Kamerstuk 31325 - 29 (vergaderjaar 2008-2009)

Persvoorlichting Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid Plein 2
Postbus 20018
2500 EA Den Haag