Provincie Noord-Brabant

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten d.d. 26 januari   |
|2010                                              |


1. Advies van SER Brabant in 2010
Wat moet er komen te staan op de agenda van Brabant? Gedeputeerde Staten vragen hierover advies aan de Sociaal Economische Raad (SER) van Brabant. Ook vragen zij in 2010 advies over de toekomst van Eindhoven Airport, de arbeidsmarkt, de infrastructuur van de toekomst en de relatie tussen vrijetijdseconomie en het cultuur- en sportbeleid.

2. Voortgang verbouwing Noordbrabants Museum
Commissie Zorg, Welzijn en Cultuur (ZWC) wordt komende week geïnformeerd over de voortgang van de verbouwing van het Noordbrabants Museum. De uitgaven en aangegane verplichtingen in het project vallen binnen de vastgestelde begroting. De start van de nieuwbouwwerkzaamheden is uiterlijk 1 juli 2010. Om het verdere verloop van het proces zo goed mogelijk te stroomlijnen en alle risico's goed in kaart te houden, is veelvuldig overleg tussen de provincie en de gemeente 's-Hertogenbosch.

3. Afspraken Zuidoost-Brabant
Afspraken over de bereikbaarheid van Eindhoven en de integrale gebiedsuitwerking voor Brainport-oost worden vastgelegd in een convenant. Het betreft afspraken met de ministeries Verkeer en Waterstaat, VROM, LNV, EZ en het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven (SRE) over o.a. gezamenlijke doelen, de samenhang van projecten en de rijksbijdrage voor infrastructuur. De gedeputeerden C. van Nieuwenhuizen en R. van Heugten tekenen namens de provincie.

4. Spoorvisie
Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten bij vervoer over spoor en wat is ervoor nodig om dat te realiseren? Gedeputeerde Staten willen een actualisatie van de Spoorvisie. Het gaat om beleid waarin de thema's personenvervoer, goederenvervoer, externe veiligheid en spoorse doorsnijdingen in samenhang benoemd worden. De huidige visie dateert uit 2001. GS willen dit met de belangrijkste spelers uit het veld actualiseren. GS sturen de commissie economie, mobiliteit en grotestedenbeleid een startnotitie hierover.

5. Merk Brabant
De instellingen en organisaties die bereid zijn om het merk Brabant te voeren, hebben de behoefte om daarover afspraken schriftelijk vast te leggen. GS hebben om die reden een intentieverklaring opgesteld. Daarnaast hebben GS een aantal provinciale projecten geselecteerd die in de toekomst als merkdrager zullen dienen. Zo werkt ook de provincie mee aan de zichtbaarheid van het Merk en het succes van Brabant. Gedurende 2010 zullen meer projecten worden geselecteerd als merkdrager. Doel van het Merk Brabant is Brabant te profileren als regio waar de 'zachte' kanten van het leven niet op gespannen voet staan met het succes van Brabant, maar er juist mede de oorzaak van zijn.

6. Legesverordening
GS hebben een Memorie van Antwoord vastgesteld bij het statenvoorstel ter wijziging van deze verordening. Provinciale Staten vergaderen op 5 februari aanstaande hierover.

7. Doorbraakvrije dijk
De provincie zal financieel niet deelnemen aan een studie van waterschap Aa en Maas naar betere bescherming tegen overstromingen via doorbraakvrije dijken. Dit onderzoek naar een specifiek stuk dijk (in dit geval bij Keent) acht de provincie een taak voor het waterschap. De provincie ziet de strategie van de doorbraakvrije dijk wel als veelbelovend.

8. Luchtkwaliteit langs de A59 in Heusden
Onderzoek naar de luchtkwaliteit langs de A59 in Heusden toont grote verschillen aan tussen metingen en berekeningen. De metingen geven een overschrijding van de grenswaarden van stikstofdioxide (NO2 ) aan, de berekeningen niet. Het ministerie van VROM gaat nu samen met RIVM en Rijkswaterstaat zoeken naar een verklaring voor deze verschillen. De provincie biedt hierbij ondersteuning.

9. Reiling Sterksel BV
Gedeputeerde Staten heeft de antwoorden van vragen van de SP-statenfractie over de handhaving van de verleende milieuvergunning verstuurd over Reiling Sterksel BV.

10. Ruimtelijke plannen
Gedeputeerde Staten verlenen op grond van artikel 19 WRO een verklaring van geen bezwaar aan de gemeente Asten voor het oprichten van twee ruimte voor ruimte woningen in plaats van te beëindigen varkensbedrijf aan de Behelp 11 te Heusden; de gemeente Halderberge voor realisatie van een vrijstaande woning aan de Wolvenstraat naast nr. 3 te Oud Gastel.

Gedeputeerde Staten keuren het bestemmingsplan Brandevoort II van de gemeente Helmond goed, hebben het bestemmingsplan Buitengebied Oost, 2e herziening van de gemeente Bergen op Zoom gedeeltelijk goedgekeurd, hebben ingestemd met de gedeeltelijke intrekking van de reactieve aanwijzing Baarle-Nassau

---- --