Amsterdam RAI

Persbericht

DRIE NOMINATIES VOOR HISWA INNOVATIEPRIJS 2010

Amsterdam, 26 januari 2010 - Drie producten zijn in de race voor de HISWA Innovatieprijs 2010: een nieuw product voor zoek- en reddingsoperaties (Bomarine), een nieuwe radarreflector die reageert op radarpulsen van zowel de X- als de S-band (Robwink) en een pomp die is ontwikkeld om de bilge en de kuip van een afgemeerd schip automatisch watervrij te houden (Technautic). Op dinsdag 2 maart, de openingsdag van HISWA Amsterdam Boat Show, maakt de jury-voorzitter de winnaar bekend. De genomineerde producten zijn tijdens de watersportbeurs te bekijken in een expositie in Hal 1 en op de stands van de genomineerde bedrijven.

De genomineerde producten (in willekeurige volgorde):

Rescue Laser Flare ®
Bomarine uit Voorburg, tel. 070-3040466, stand 01.412
www.bomarine.nl

Bomarine introduceert een nieuw product voor zoek- en reddingsoperaties: de Rescue Laser Flare. Het apparaatje zendt een laserstraal door een speciale lens, waardoor geen geconcentreerde punt maar een langwerpige brede straal ontstaat van ruim twee kilometer. Binnen het bereik van de straal is een niet te missen heldere flits te zien, duidelijk afwijkend van eventuele andere verlichting. Reden voor de jury om de Rescue Laser Flare te nomineren, waarbij ook het formaat, de langdurige werkzaamheid en betrouwbaarheid van het apparaat werd opgemerkt.

Sea-me Dual band actieve radarreflector
Robwink uit Lelystad, tel: 0320-263035, stand 01.125
www.robwink.nl

De jury was enthousiast over de nieuwe radarreflector, ontwikkeld door Robwink. De reflector reageert op radarpulsen op zowel de X- als de S-band en is daarmee de eerste in zijn soort. Andere actieve radarreflectoren werken alleen op de X-band. Alle schepen van meer dan 3000 ton zijn bij wet verplicht om beide radartypen te voeren. De S-band geeft echter minder storing in regen of zwaar weer. De Sea-me Dual band actieve radarreflector is met deze unieke eigenschappen een waardevolle aanvulling op de bestaande actieve radarreflectoren.

Drainman
Technautic B.V. uit Wormerveer tel. 075-6474545, stand 01.100 www.technautic.nl

De Drainman van Technautic is een pomp die is ontwikkeld om de bilge en de kuip van een afgemeerd schip automatisch watervrij te houden. De pomp wordt tussen de landvast en het schip gemonteerd. De natuurlijke beweging van het schip zorgt voor de aandrijving van de pomp. De opbrengst is 2500 lt. per 24 uur, zelfaanzuigend tot 8 m. Waar elektrische pompen bij veel regen regelmatig zorgen voor een lege accu en de kuip niet watervrij kunnen houden, blijft de Drainman zijn werk doen en blijft de kuip droog. De jury omschreef de Drainman als een 'simpele en elegante oplossing'.

Criteria

Het voornaamste doel van de in 1994 in het leven geroepen HISWA Innovatieprijs is het stimuleren van exposanten om hun nieuwste producten op de HISWA te presenteren en het publiek de laatste productontwikkelingen te laten zien. Criteria waarop de jury de inzendingen beoordeelt, zijn het vernieuwende karakter van het product, toepasbaarheid van het product, belang voor de consumentenmarkt en acceptabel prijsniveau. Bovendien moet het product middels een noviteitenformulier bij de organisatie van de HISWA Amsterdam Boat Show zijn aangemeld, al daadwerkelijk op de markt verkrijgbaar zijn en vanzelfsprekend gepresenteerd worden op de beurs.

Beoordelingsprocedure

De beoordelingsprocedure bestaat uit twee jurybijeenkomsten. Na het nodige voorwerk verricht te hebben, kwam de jury tot een shortlist waar uiteindelijk de drie genomineerden uit voortvloeiden. Een tweede stemmingsronde onder alle juryleden bepaalt welk product met de HISWA Innovatieprijs bekroond wordt.

Jury

De jury van de HISWA Innovatieprijs bestaat uit voorzitter Arno Beuken (interim-hoofdredacteur Waterkampioen), Jeff Hollestelle (technisch redacteur Waterkampioen), Kees van de Stadt (jachtontwerper Satellite Yacht Design), Willem Pullen (voormalig directeur Kelvin Hughes Observator), dr. ir. J.A. Keuning (TU Delft, scheepshydromechanica), Johan A.C. Rutten M.Sc. (directeur Nederlands Instituut voor Navigatie) en prof. ir. Jac Spaans (voormalig professor TU Delft en voormalig directeur Nederlands Instituut voor Navigatie).

HISWA 2010

HISWA 2010 wordt gehouden van dinsdag 2 tot en met zondag 7 maart in Amsterdam RAI. De beurs is dagelijks geopend van 10.00 tot 18.00 uur en donderdag 4 en vrijdag 5 maart van 10.00 tot 22.00 uur. Jongeren tot en met 16 jaar hebben gratis toegang.

Voor meer informatie kunt u terecht op www.hiswarai.nl.

Noot voor de redactie/