Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Schriftelijke vragen PvdA Haarlem:

"Betere voorlichting aan ZZP'ers voorkomt werkloosheid"

Er moet betere voorlichting komen over regelingen voor zelfstandigen zonder personeel (ZZP'ers), om zo werkloosheid te voorkomen. Dat stelt de PvdA in reactie op berichtgeving dat het aantal ZZP'ers in Haarlem dat in 2009 een beroep heeft gedaan op het Besluit Bijstandsverlening Zelfstandigen zou zijn verdubbeld of zelfs verdrievoudigd als gevolg van de economische crisis. PvdA-raadslid Moussa Aynan heeft hier schriftelijke vragen over gesteld aan het College van B&W.

PvdA-raadslid Moussa Aynan: "ZZP'ers worden hard getroffen door de economische recessie. We zien dat steeds meer ZZP'ers door de crisis onvoldoende werk kunnen vinden en daarom een beroep doen op de bijstand. De PvdA is daar bezorgd over. De gemeente moet er alles aan doen om ervoor te zorgen dat Haarlemmers hun baan kunnen behouden tijdens de economische crisis. Dat geldt zowel voor mensen in loondienst als voor ZZP'ers."

Er bestaan verschillende regelingen om ZZP'ers die in moeilijkheden komen tijdelijk te helpen, maar die blijken vaak niet bekend bij ondernemers. De PvdA wil daarom dat hier betere voorlichting over komt. Ook vraagt de PvdA aan het College van B&W om (bijvoorbeeld in samenwerking met de Kredietbank Noord-West) de ondersteuning aan ondernemers te versnellen.

De PvdA hoort ook dat ondernemers worden gedwongen om zich uit te schrijven bij de Kamer van Koophandel om in aanmerking te komen voor schuldsanering of bijstand. Aynan: "Juist behoud van werkgelegenheid hoort in deze tijden van crisis voorop te staan. Het is daarom vreemd dat ondernemers hun bedrijf geheel moeten opdoeken om in aanmerking te komen voor steun. Wanneer de economie weer aantrekt moeten ze dan weer geheel van voren af aan beginnen, terwijl je juist wil dat ze zo snel mogelijk weer aan de slag kunnen."

*** EINDE PERSBERICHT ***