Gemeente Rotterdam

2010 | 07

26 januari 2010

Essalam moskee nadert voltooiing

Op 19 januari 2010 hebben inspecteurs van de dienst Stedenbouw en Volkshuisvesting officieel vastgesteld dat de werkzaamheden aan de nieuwe moskee aan het Vredesplein 7 (voorheen Colosseumweg) weer zijn gestart. Deze herstart van werkzaamheden was één van de voorwaarden die wethouder Hamit Karakus van Wonen en Ruimtelijke Ordening had gesteld bij zijn aankondiging over te willen gaan tot ontbinding van de grondruilovereenkomst tussen de gemeente en de opdrachtgever van de nieuwe moskee, de stichting Moskee Essalam. Ook aan de andere voorwaarden van de wethouder zoals een ondertekend bouwcontract, een goedgekeurde bouwplanning en de aanwezigheid in Nederland van de benodigde financiën voor afbouw is door de Stichting tegemoet gekomen. "Dit alles geeft mij het vertrouwen dat de gemaakte afspraken dit keer wel zullen worden nagekomen" aldus wethouder Karakus.

Deze woorden sprak wethouder Karakus tijdens een bijeenkomst afgelopen dinsdagavond in de onafgebouwde moskee. Tijdens deze bijeenkomst maakte hij bekend dat hij zijn voornemen over te gaan tot ontbinding van de grondruilovereenkomst voor onbepaalde tijd opschort. De bouw van de nieuwe moskee lag sinds 22 juli 2009 stil. Naar verwachting wordt de moskee uiterlijk op 1 oktober 2010 gebruiksklaar opgeleverd. De aannemer spreekt zelfs van een oplevering op 1 mei 2010. Wethouder Karakus is blij met de herstart van de werkzaamheden: "Ik ben blij dat de stichting Moskee Essalam en de Al Maktoum Foundation hebben gekozen voor een Rotterdamse bouwer, die de eindverantwoordelijkheid draagt voor het gehele project. Ik heb er dan ook alle vertrouwen in dat het nu goed komt met de nieuwe moskee".

Reeds in 2003 is begonnen met de bouw van de nieuwe moskee aan het Vredesplein in de deelgemeente Feijenoord. De nieuwbouw komt in de plaats van de oude Essalam moskee aan de Polderlaan. Door allerlei omstandigheden heeft de bouw een aantal malen stilgelegen. Op 22 juli 2009 werd wederom vastgesteld dat de bouw van de moskee stil was komen te liggen. In de maanden die volgden op het stilleggen van de bouw, heeft de wethouder Wonen en Ruimtelijke Ordening meermalen zijn grote zorgen hierover kenbaar gemaakt aan de opdrachtgever tot de bouw, het bestuur van de Stichting Moskee Essalam, en zijn financier de Al Maktoum Foundation. Uiteindelijk heeft hij op 18 december 2009 het stichtingsbestuur laten weten dat hij, naast het intrekken van de bouwvergunning, voornemens was de grondruilovereenkomst te ontbinden. Bij die gelegenheid heeft hij toen harde garanties gevraagd om er voor te zorgen dat de moskee uiterlijk op 1 oktober 2010 in gebruik kan worden genomen. Aan zijn dringende verzoeken is nu door het bestuur van de Stichting gevolg geven.