Socialistische Partij

SP Amsterdam
Werkloze heeft geen bal aan Osselbaan

26-01-2010 * Het tijdelijk "werk" dat wethouder Ossel (PvdA) werklozen biedt om hen door de crisis te loodsen, levert vooral de bedrijven die bereid zijn hen op te nemen voordeel op. Volgens de SP schiet het gros van de Amsterdamse werklozen echter zowel financieel als maatschappelijk weinig op met deze zogenoemde 'Blijf aan de Bal'-banen. SP-raadslid Maureen van der Pligt: "De banen van Ossel gaan de 20.000 langdurig werklozen in deze stad sowieso nooit aan vast werk helpen. Het is teleurstellend dat dit in naam linkse college na vier jaar met zo'n slap lapmiddel komt."
Maureen van der Pligt
De Blijf aan de Bal-banen zijn bedoeld voor mensen die het afgelopen jaar door de crisis hun baan zijn kwijtgeraakt. Zij gaan maximaal een jaar maatschappelijk nuttig werk verrichten in ruil voor een stagevergoeding die even hoog is als een bijstandsuitkering. De werkgever die ze in dienst neemt, krijgt hier subsidie voor. En dat is mooi meegenomen voor die werkgever, aldus Van der Pligt. "Hij krijgt er een werknemer bij en geld toe. Maar voor de werknemer is het zuur. Hij moet 32 uur per week aan de slag voor zijn bijstandsuitkering en zonder zekerheid of hij ooit een vaste aanstelling krijgt."

Bovendien doet de wethouder volgens de SP niets aan het 'granieten bestand' van duizenden Amsterdammers die langer dan drie jaar werkloos zijn. "Deze regeling is vooral gericht op mensen die makkelijk van baan naar baan hoppen, maar daar in deze tijd even moeite mee hebben. De langdurig werklozen komen niet in aanmerking voor een Blijf aan de Bal-baan en hun geeft de wethouder weer geen perspectief op vast werk. Daar moet een betere oplossing voor komen dan een nepbaan van een jaar, of het zoveelste re-integratietraject ", aldus Van der Pligt.

De SP heeft wethouder Ossel verschillende malen geprobeerd over te halen een echte Amsterdamse Werkcentrale op te richten. Daar kunnen (langdurig) werklozen tegen minimaal het minimumloon een baan krijgen in een functie die de hele stad, maar ook de werkloze zelf, ten goede komt. Van der Pligt: "De afgelopen jaren zijn honderden belangrijke maatschappelijke functies wegbezuinigd: speeltuin- en buurthuisbeheerders, conciërges, klassenassistenten, toezichthouders. Daar ligt genoeg werk wat het verdient om terug te komen en er zijn genoeg mensen die dat graag willen doen. Dat is een echte oplossing voor de stad en de werklozen."