Gemeente Vlaardingen


Zware buikgriep in regio

27 januari 2010

Het norovirus verspreidt zich over Nederland. In de regio Rotterdam-Rijnmond hebben meer dan twintig zorginstellingen zich gemeld met klachten als gevolg van dit virus dat een heftige buikgriep veroorzaakt.

Het norovirus is een zeer besmettelijk virus. De meest voorkomende klachten zijn: plotseling beginnende misselijkheid, braken, hoofdpijn, buikpijn, diarree, maagkrampen en milde koorts. Het virus wordt verspreid via diarree en braaksel en via de handen die na toiletbezoek niet of niet goed zijn gewassen. Er is geen geneesmiddel tegen deze vorm van buikgriep.

Het virus is voor gezonde mensen meestal onschuldig, maar kan voor jonge kinderen, ouderen en mensen met een verzwakte afweer ernstige klachten geven. Omdat het virus erg besmettelijk is, worden vaak groepen mensen ziek; bijvoorbeeld in ziekenhuizen, in verpleeghuizen, in crèches en reisgezelschappen.

Na 1 tot 4 dagen gaan de ziekteverschijnselen meestal over. Het belangrijkste is om uitdroging te verkomen. Geïnfecteerde personen moeten daarom voldoende zouten, suikers en vocht binnen krijgen. Alcohol en koolzuurhoudende dranken dienen vermeden te worden.

Meer informatie
Bel de Gezondheidslijn van de GGD Rotterdam-Rijnmond, (010) 433 99 66 of zie www.ggd.rotterdam.nl.