Deelgemeente Kralingen-Crooswijk Rotterdam

Feestelijke start bouw in Wandeloordgebied

In Nieuw Crooswijk werd vrijdag de eerste paal geslagen voor de bouw van ruim vierhonderd woningen in het Wandeloordgebied in de wijk Nieuw Crooswijk. Een aantal bestuurders van Woonstad, bewoners en deelgemeentevoorzitter Gerard Schuiling en wethouder Hamit Karakus trokken aan de touwen van een historische heistelling en sloegen de eerste paal in de Crooswijkse grond.

Bij de laatste slag van de heistelling werd het Wandeloordgebied in het licht gezet door een feestelijk vuurwerk. De bewoners en andere belangstellenden werden getrakteerd op warme chocolademelk en glühwein en verzamelden zich rond de grote brandkorven op het bouwterrein. Het is echt ouderwets gezellig, merkte een van de bewoners op.

De eerste paal wordt de grond ingeslagen. Foto: Karin Oppelland

Bij het nieuwe informatiecentrum aan de Nieuwe Crooswijkseweg 10, dat vrijdag in gebruik werd genomen, onthulden Willem Klos van Woonstad, Job van Zomeren van Era Contour en Peter van der Gugten van Proper Stok het nieuwe beeldmerk van de herstructurering Nieuw Crooswijk: NC2018.

Wethouder Hamit Karakus blikte terug over de afgelopen vier succesvolle jaren. Wij wilden 12.800 woningen realiseren en dat zijn er 11.381 geworden. Een enorme prestatie, mede dankzij onze partners, zoals Woonstad Rotterdam, aldus Karakus. Daarnaast zijn er 11.500 bestaande woningen opgeknapt en dat zijn er 1.500 meer dan we gepland hadden. Karakus bedankte de Proper Stok, Woonstad, Era Bouw en Gerard Schuiling van de deelgemeente voor hun inzet voor de herstructurering in Nieuw Crooswijk.

Bij de opening van het nieuwe informatiecentrum. Van Links naar rechts: Gerard Schuiling, Job van Zomeren, Hamit Karakus, Karel van Berk, Peter van der Gugten, Willem Klos. Foto: Karin Oppelland

Het afgelopen jaar is veel onzekerheden dankzij de inzet van de gemeente en de deelgemeente weggenomen en nu kunnen we door met de realisering van het Wandeloordgebied, aldus Karel van Berk, directeur van de Ontwikkel Combinatie Nieuw Crooswijk (OCNC). Tegen het nieuwe informatiecentrum zijn de zes verschillende gevels van de zes architecten van het Wandeloordgebied gebouwd. Nieuw Crooswijk is in 2018 een wijk om trots op te zijn in het Nieuwe Rotterdam, aldus Van Berk.