GroenLinks Rotterdam


Rotterdam gaat verder met Warmtebedrijf

Dinsdag 26 January 2010, 20:26u Ivo Rodermans

* Haven

* Klimaatverandering

Rotterdam gaat verder met Warmtebedrijf

Rotterdam gaat de levering van restwarmte uit de havens flink uitbreiden. Vanaf 2012 gaat de afvalverbrandingsinstallatie van de AVR bij Rozenburg warmte leveren aan huishoudens in Rotterdam en Hoogvliet. Met het verbranden van één zak huisvuil kunnen bewoners zeven keer douchen.

De warmte van de afvalverbrander in Rozenburg verdwijnt nu in het niets. Door hergebruik in huishoudens wordt per jaar 70 tot 80 kiloton minder CO2 uitgestoten. Zowel Rotterdam Noord als Rotterdam Zuid en Hoogvliet worden aangesloten op de restwarmtelevering. De gemeente is aandeelhouder in het nieuwe warmtebedrijf en stopt 38 miljoen euro in het bedrijf.

Tot 1 januari dit jaar leverde de installatie van de AVR-Van Gansewinkel aan de Brielselaan nog energie en restwarmte, maar deze fabriek is inmiddels gesloten door de eigenaren. De oven aan de Brielselaan leverde minder warmte dan Rozenburg gaat doen, waardoor de besparing zo'n 51 tot 61 kiloton was.

Om het Warmtebedrijf mogelijk te maken wordt samengewerkt met E.ON. Er wordt een nieuw exploitatiebedrijf opgericht (een N.V.) waarin de gemeente en E.ON gezamenlijk deelnemen. GroenLinks-wethouder Rik Grashoff is blij met de overeenkomst. ,,De Rotterdamse havens bieden ontzettend veel mogelijkheden voor verduurzaming. Die moeten we allemaal grijpen in de strijd tegen klimaatverandering. Het Warmtebedrijf levert alvast een substantiële bijdrage."