D66

woensdag 27 januari 2010

Geen melding op basis van etniciteitrisicos

Melden op basis van etniciteit stuit op zowel principiële als juridische bezwaren, vindt Eerste Kamerlid Hans Engels. Gisteren diende de D66-er een motie in tijdens het debat met minister Rouvoet, omdat hij ernstige bezwaren heeft tegen het melden van etniciteitrisicos in de Verwijsindex risicojongeren.

Meldingsgronden

De Verwijsindex moet verkokerde hulpverlening aan risicojongeren tegengaan. Hulpverleners kunnen een melding doen in de Verwijsindex, waardoor alle andere betrokken hulpverleners op de hoogte worden gesteld. Eén van de meldingsgronden die de Tweede Kamer heeft opgenomen in de wet gaat over risicos die samenhangen met etniciteit.

Stigmatering

Engels vindt dat er een stigmatiserende werking kan uitgaan van een melding op basis van etniciteit. Daarnaast heeft minister Rouvoet volgens Engels onvoldoende duidelijk gemaakt waarom het noodzakelijk is om etniciteitrisicos op te nemen als meldingsgrond. Er zijn genoeg alternatieven, zo kan het gevaar van meisjesbesnijdenis worden aangepakt op grond van kindermishandeling.

Beleidsvrijheid

De motie van de D66-senator werd ondersteund door leden van drie andere fracties in de Eerste Kamer. In de plenaire behandeling ging Engels verder in op de rol van het beroepsgeheim van artsen en de beleidsvrijheid van lokale overheden.