Meer effectiviteit door Slimmer werken in Zorg en Welzijn

27/01/2010 09:52

CNV Publieke Zaak

Meer effectiviteit door Slimmer werken in Zorg en Welzijn

Sociale innovatie in de sectoren zorg en welzijn zorgt voor meer effectiviteit en

arbeidsmotivatie. Dit blijkt uit een onderzoek naar de resultaten van het project Slimmer werken in zorg en welzijn. Slimmer werken is een initiatief van vakbond CNV Publieke Zaak en wordt uitgevoerd in samenwerking met CNV Jongeren en adviesbureau BMC.

Uit de eerste resultaten van het onderzoek blijkt dat in de instellingen die aan Slimmer werken hebben meegedaan nieuwe ideeën worden ontwikkeld, er een betere onderlinge communicatie tot stand komt en dat de effectiviteit omhoog gaat. Dit heeft ook positieve gevolgen voor de kwaliteit van het werk, flexibiliteit van medewerkers en het plezier in werk.

Dit onderzoek is het eerste veldonderzoek in Nederland naar de gevolgen van sociale innovatie in de sectoren Zorg en Welzijn. Tot op heden was er nog geen valide meetinstrument beschikbaar om de effecten van sociale innovatie in kaart te brengen. Adviesbureau BMC heeft hiervoor nu een effectmeter ontwikkeld.

Werkboek

De resultaten van het onderzoek naar Slimmer werken worden woensdag 27 januari bekend gemaakt op de slotconferentie 'Slimmer werken' in Zaltbommel. Daar wordt ook het werkboek 'Slimmer werken in de praktijk' uitgereikt. De ervaringen van slimmer werken zijn in het werkboek opgenomen en het werkboek geeft handvaten bij het opzetten van Slimmer werken. In vijf stappen wordt een organisatie begeleid om door sociale innovatie effectiever te gaan werken.

Kennis van de werkvloer

Het project Slimmer Werken wordt ondersteund door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Uniek aan het project is dat de kennis van de werkvloer uitgangspunt is van sociale innovatie. Deze kennis wordt benut om met voorstellen te komen die leiden tot het verhogen van de effectiviteit, kwaliteit én van plezier in werken. In ruim 50 instellingen wordt intussen gewerkt volgens deze aanpak en dat heeft succes. Werknemers bedenken zelf oplossingen om hun werk slimmer, sneller en beter uit te voeren.

Het onderzoek naar de effecten van Slimmer werken laat verder zien dat medewerkers van deelnemende instellingen van mening zijn dat ze 'meedoen aan de besluitvorming' en dat 'er aandacht is voor de persoon en voor de professionaliteit van die persoon'. Slimmer werken heeft ook een positieve invloed op de betrokkenheid van de werknemer bij de instelling.

Het volledige onderzoeksrapport is over een maand beschikbaar.