Gemeente Coevorden

rijkssubsidie voor nieuwbouwplannen Binnenvree en Ossehaar in Coevorden

Gemeente Coevorden ontvangt EUR 221.000,- rijkssubsidie voor nieuwbouwplannen Binnenvree en Ossehaar in Coevorden

woensdag 27 januari 2010

De gemeente Coevorden heeft EUR 221.000,- subsidie gekregen voor de bouw van 8 koopwoningen in het woningbouwproject Binnenvree fase 1 en voor 29 koopwoningen in het woningbouwproject Ossehaar fase B `De Velden'. Deze woningen zijn nog niet verkocht. De subsidie is afkomstig van het ministerie van Wonen, Wijken en Integratie. Gemeenten met woningbouwprojecten die door de economische crisis stil dreigen te vallen, konden een aanvraag indienen voor de stimuleringsregeling woningbouw.

Binnenvree
Fase 1 van woningbouwproject Binnenvree is begin 2009 van start gegaan. Er worden 26 huurwoningen en 12 koopwoningen gebouwd. Van deze 12 koopwoningen zijn er nog maar 3 verkocht. De woningen worden niet verkocht omdat de markt op slot zit. Mensen durven het niet aan om nu een woning te kopen ondanks de stimulerende maatregelen zoals de startersregeling van de gemeente en de uitgestelde betaling voor huurders van Domesta. Ook zijn banken terughoudend met het verstrekken van hypotheken. Het ministerie stelt EUR 76.000,- subsidie beschikbaar voor de woningen.

Ossehaar `De Velden'
De verkoop van woningen in fase B `De Velden' in Ossehaar is in juni 2007 gestart. Er zijn inmiddels 55 van de 84 woningen verkocht. Ook hier zijn de gevolgen van de economische crisis zichtbaar. De verkoop loopt namelijk terug. Ontwikkelaar Roosdom Tijhuis heeft al maatregelen genomen om woningen beter verkoopbaar te maken door een aantal types woningen aantrekkelijker te maken voor starters. Deze woningen zijn inmiddels verkocht. De woningen die nu nog te koop staan, zijn vooral gericht op mensen die al een woning hebben. Met name de verkoop van bestaande woningen is de afgelopen periode achteruit gegaan. Doordat de bestaande woning niet wordt verkocht, kunnen potentiële kopers geen nieuwbouwwoning kopen. Op het moment dat de nieuwbouwwoning wordt gesubsidieerd, zullen potentiële kopers mogelijk bereid zijn de vraagprijs van de bestaande woning te verlagen of een lager bod te accepteren.

Ontwikkelaar Ossehaar
Om het plan weer van de grond te krijgen, heeft de ontwikkelaar afspraken gemaakt met de bank en de makelaar. Samen zullen zij een korting per woning beschikbaar stellen. Voorwaarde voor het verstrekken van de subsidie door het ministerie was dat andere partijen, zoals de projectontwikkelaar, ook bereid zijn extra middelen in te zetten zodat de bijdrage van het Rijk daadwerkelijk een aanvulling is. Het ministerie verstrekt EUR 145.000,- voor de woningen in Ossehaar.

Vosmaten
Het ministerie van Wonen, Wijken en Integratie verstrekte in augustus 2009 al bijna EUR 200.000 subsidie voor 21 eengezinswoningen in nieuwbouwplan Vosmaten in Coevorden. Door deze subsidie is inmiddels gestart met de bouw van negen woningen. Nadere inspectie vanuit het rijk zal moeten uitwijzen of deze woningen voldoen aan de eisen van de subsidie en wat er met de rest van de subsidie gaat gebeuren.