Recordaantal grote zilverreigers in de Biesbosch

27/01/2010 14:05

Staatsbosbeheer

In Nationaal park de Biesbosch verblijven op dit moment ruim 200 grote zilverreigers. Nooit eerder waren er in Nederland zoveel zilverreigers bij elkaar. Ook zijn er vele tienduizenden eenden en ganzen neergestreken. De vogels zitten in de open Biesboschkreken omdat veel water elders in Nederland is dichtgevroren.

Grote groepen zilverreigers zijn zelden te zien. De vogels gaan meestal in hun eentje op zoek naar voedsel. Echter in periodes van echte kou zoeken ze elkaar op. Dat levert spectaculaire beelden op.

Deze sierlijke spierwitte reiger verblijft meestal in moerasgebieden. Daar is het water nu echter bevroren en dus trekken zeer grote aantallen watergebonden vogels naar de Biesbosch waar meer open water is. Daar verblijven op dit moment zelden geziene aantallen brandganzen (30.000), smienten (15.000) en roerdompen (enige tientallen).

De vlucht van de vogels onderstreept het belang van de recente uitbreiding van het Nationaal park. Daardoor is het gebied aangetakt op het rivierensysteem en zorgt de doorstroming van het afkomstige bovenwater ervoor dat veel water openblijft.





http://www.staatsbosbeheer.nl