Arbouw


Veilig en gezond het dak op met het vernieuwde A-blad Hellende daken

Het is zover: het vernieuwde A-blad Hellende daken is klaar. Op 28 januari 2010 wordt het A-blad in de dakdekkersbranche hellende daken geĂŻntroduceerd.

Recente ontwikkelingen op het gebied van veilig en gezond werken hebben geleid tot een actualisering van het A-blad. Dat is ook nodig want de cijfers liegen er niet om. Dakdekkers hebben nog steeds lichamelijke klachten door zwaar tillen en werken in een gebogen houding. Maar liefst 91,3% van de pannendekkers* vindt het werk lichamelijk inspannend. Ook is de valbeveiliging niet altijd in orde wat tot levensgevaarlijke situaties kan leiden. 20,9%* van de rietdekkers zegt in soms onveilige situaties te werken.

Om gezondheidsklachten terug te dringen en onveilige situaties te voorkomen, hebben werkgevers (Bouwend Nederland, Het Hellende Dak en Vakfederatie Rietdekkers) en werknemers (FNV Bouw en CNV Vakmensen) gezamenlijk afspraken gemaakt en vastgelegd in het A-blad. Het resultaat mag er zijn: een nauwkeurig en compleet document dat het gehele proces van werkzaamheden in de ontwerp-, bouw- en beheerfase beschrijft en de risico's, oplossingen en maatregelen geeft.

A-bladen zijn gebaseerd op afspraken tussen de werkgevers- en werknemersorganisaties en worden ontwikkeld in samenwerking met Arbouw. Ze bevatten belangrijke richtinggevende aanbevelingen ten behoeve van betere en veiligere arbeidsomstandigheden in de bedrijfstak. Naast normen (bijvoorbeeld maximaal toegestane gewicht om te tillen) is in de A-bladen per onderwerp ook de stand der techniek vastgelegd. De A-bladen maken integraal onderdeel uit van de arbocatalogi.

Het A-blad hellende daken behandelt alle risico's waar de dakdekker op het schuine dakvlak mee te maken krijgt, namelijk het valgevaar, de blootsteling aan stof, de lichamelijke belasting en het werken bij extreme weersomstandigheden, zoals harde wind. In het A-blad is onder andere afgesproken dat bij windkracht 7 (op het dak gemeten) de werkzaamheden op het dak en het hijswerk worden gestaakt. Ook wordt uitgebreid ingegaan op de verschillende eisen en voorschriften waar rekening mee moet worden gehouden bij de opbouw en het gebruik van de verschillende voorzieningen, als steigers, ankerpunten en vangnetten.

Tijdens het Dakevent in Gorinchem wordt het A-blad gepresenteerd en wordt het eerste exemplaar uitgereikt aan de heer Weijers, voorzitter van de branchevereniging Het Hellende Dak. De werknemersorganisaties FNV en CNV Vakmensen, de Vakfederatie Rietdekkers, Het Hellende Dak en Arbouw zetten met de vervaardiging van het A-blad een grote nieuwe stap om de gezondheid en veiligheid op hellende daken te bevorderen.


* Bron: Bedrijfstakatlas Arbouw 2008

Bron: persbericht Arbouw
Datum: 27 januari 2010