Radboud Universiteit Nijmegen


Radboud Universiteit wil bindend studieadvies invoeren

Datum bericht: 27 januari 2010

Het college van bestuur van de Radboud Universiteit Nijmegen heeft deze week voorgesteld om vanaf het collegejaar 2011 / 2012 het bindend studieadvies in te voeren. Tot nu toe kende de Radboud Universiteit het dringend studieadvies, dat echter geen verplichtend karakter heeft.

Goed kiezen, goed verloop
De Radboud Universiteit voelt zich verantwoordelijk voor een goede studiekeuze en een goed studieverloop van haar studenten. Ze heeft veel geïnvesteerd in de kwaliteit van haar onderwijs: verhoging van het aantal contacturen, goede begeleiding van studenten en de invoering van de docenten onderwijskwalificaties. Het college acht het nu ook tijd om nu ook de laatste stap naar het bindend studieadvies te zetten.

Rendement en talent
Daarmee wil het college het bachelorrendement verhogen en daarmee te voldoen aan de afspraak met de minister dat 70 procent van de studenten binnen vier jaar het bachelordiploma haalt. Een andere overweging is dat bijna alle universiteiten al een bindend studieadvies hebben ingevoerd. Wanneer Nijmegen als enige achterblijft bestaat de kans dat weinig getalenteerde VWO âers zich juist vanwege het ontbreken van een bindend studieadvies inschrijven bij de Radboud Universiteit , zo vreest het college.

Zorgvuldig invoeren
Het college acht een zeer zorgvuldige invoering van het bindend studieadvies van groot belang. Faculteiten moeten de uitvoeringsregels van het bindend studieadvies goed vastleggen in het Onderwijs- en Examenreglement (OER). Zo moet een uitzondering mogelijk zijn voor studenten die buiten hun schuld een achtstand hebben opgelopen, bijvoorbeeld door ziekte.

Ook wil het college dat studenten een mogelijkheid hebben om tegen een negatief advies in beroep te kunnen gaan. Daarnaast is het van belang dat iedereen met een negatief advies ook een goede verwijzing krijgt naar een vervolgstudie die wel past.

Tijdens de Universitaire Gemeenschappelijke Vergadering van 1 maart worden verkennende gesprekken met de medezeggenschap gestart.