Diergaarde Blijdorp


---

Primeur voor Blijdorp: geboorte witkruin-mangabey 27-01-2010
In Diergaarde Blijdorp is in het apenhuis een witkruin-mangabey geboren! En dat is een heugelijke gebeurtenis. Allereerst omdat het hier een bedreigde diersoort betreft, maar zeker ook omdat dit de eerste keer is dat er in Blijdorp een witkruin-mangabey ter wereld kwam. In de zestiger jaren waren er in Blijdorp nog wel een paar (grijze) mangabeys te zien, maar het duurde tot 2005 voordat opnieuw mangabeys hun intrek namen in Blijdorp. Dat betrof twee mannelijke witkruin-mangabeys, waarvoor het maar niet lukte om vrouwtjes naar Rotterdam te halen...

En toen er dan eindelijk begin 2009 twee vrouwtjes uit Jerez de la Frontera (Spanje) arriveerden, waren de twee broers net kort na elkaar overleden! Gelukkig kon Blijdorp in juni 2009 een volwassen mannetje van dezelfde ondersoort uit Rome verwelkomen. Maar er stond nog een tegenslag te wachten: ook een van beide vrouwtjes stierf.

Na alle ellende is het nu geboren jong dus een broodnodige opsteker, die hopelijk het begin vormt van betere tijden voor de Rotterdamse mangabeys. Moeder en jong maken het goed. Voor moeder is dit het eerste jong, maar dat is niet aan haar te merken, want ze verzorgt het prima. Zoals de naam al doet vermoeden hebben de dieren een opmerkelijk wit kruintje.

Mangabeys zijn tegenwoordig niet erg talrijk in dierentuinen. Van deze soort witkruin-mangabeys leven er momenteel ongeveer 45 verspreid over 12 dierentuinen in Europa. Voor deze ondersoort is een EEP actief, dat wordt gecoördineerd in Barcelona. Witkruin-mangabeys komen oorspronkelijk voor in Ghana.