Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

KNMI waarschuwt voor gladheid
27 januari 2010 - Regen en sneeuw leiden in een deel van het land vandaag opnieuw tot gladheid en flinke overlast. Vandaag overdag viel op een aantal plaatsen al wat lichte neerslag, maar vanavond gaat het verder landinwaarts harder sneeuwen waarbij in de oostelijke helft in korte tijd zo'n 3 tot 5 cm kan vallen. Ook kan het glad worden door ijzel en opvriezing.
IJs in de Eemshaven (foto Jannes Wiersema)
IJs in de Eemshaven (foto Jannes Wiersema)
In de westelijke helft van het land valt voornamelijk regen, die op de bevroren ondergrond aanleiding kan geven tot vorming van ijzel en gladheid. De temperatuur is in het westen inmiddels opgelopen tot enkele graden boven het vriespunt. In het oosten blijft de temperatuur rond het vriespunt hangen waardoor de gladheid daar blijft aanhouden.

Ook de komende dagen valt er geregeld sneeuw in ons land. Ook dan kan het glad worden door sneeuw en bevriezing van natte weggedeelten.

Waarschuwingen winterweer Europa op www.meteoalarm.eu.

Natte sneeuw hindert verkeer
Sneeuw die voor het grootste deel uit water bestaat wordt natte sneeuw genoemd. De sneeuw smelt meestal meteen en alleen als het flink sneeuwt kan zich zeker als de bodem nog koud is korte tijd een sneeuwlaag vormen. Dat kan op grote schaal aanleiding geven tot gladheid, vooral ook omdat de temperatuur tijdens de sneeuwval tot dicht bij het vriespunt daalt. Het verkeer ondervindt vooral tijdens natte sneeuw ook veel hinder van slecht zicht. Natte sneeuw bestaat uit veel grotere sneeuwvlokken dan droge sneeuw, waardoor het zicht meer wordt belemmerd (Zie verder Nader Verklaard-Natte sneeuw).

IJzel
IJzel is eigenlijk niets anders dan regen, die bevroren is op de grond of op voorwerpen bij het aardoppervlak. Het ijslaagje kan zich op verschillende manieren vormen, meestal aan het eind van een vorstperiode, wanneer de grond bevroren is. Dat is goed mogelijk omdat de grond vaak langer koud blijft dan de lucht die erover stroomt (Zie Nader Verklaard-ijzel).

Winterweer houdt aan
Het winterweer met lichte tot matige vorst in de nacht en herhaaldelijk sneeuw en talrijke sneeuwbuien houdt voorlopig aan. De komende dagen worden echter niet meer zo koud als begin deze week.

Witte winter Nader Verklaard
Achtergrond informatie en nieuws over deze winter in onze rubriek Nader Verklaard in het dossier Witte winter 2010.

Eerste uitgave: 27-01-10