Provincie Friesland


---
File: 6f7b6d.gif





---

PERSBERICHT

Nummer: 31/GH
Datum: 27 januari 2010
.

Provincie Fryslân presenteert cijfers
bevolkingsverwachting 2009-2030
Provincie start actieplan om goed voorbereid te zijn op krimp

De provincie Fryslân heeft een uitvoerige studie afgerond naar de bevolkings-ontwikkeling in Fryslân. Conclusies uit het onderzoek zijn dat de Friese bevolking tot 2025 zal blijven groeien tot ongeveer 657.000 inwoners. Het aantal ouderen in de provincie zal tot 2030 groeien met tweederde en de verwachting is dat tot 2020 het aantal jongeren tot 15 jaar met 10% gaat afnemen. Na 2025 zal de bevolkingsomvang dalen. "Het is tijd voor een Fries actieplan om goed voorbereid te zijn op de krimp. Het sterke punt van de Friezen is dat zij een grote verbondenheid kennen. Die verbondenheid gaan we gebruiken om als provincie, samen met gemeenten en andere partijen te zorgen dat Fryslân leefbaar blijft."zo zegt gedeputeerde Hans Konst.

Er zijn vier belangrijke demografische processen waardoor de bevolkingssamenstelling van Fryslân de komende jaren zal veranderen. Dat zijn krimp, vergrijzing, de veranderingen in de huishoudensamenstelling en migratie. Al deze ontwikkelingen hebben consequenties voor verschillende beleidsterreinen, zoals wonen, zorg en onderwijs. In het rapport zijn deze relaties in beeld gebracht. Hans Konst: "Denken in groei van bevolking moeten we ombouwen naar versterken van wat we al hebben. Dat denken en doen vraagt een gezamenlijke inspanning van o.a. gemeenten, woningbouwcorporaties, scholen en zorginstellingen. Een eerste stap daarin is dat wij eind februari een gezamenlijk manifest willen hebben dat gemeenten kunnen gebruiken bij het komen tot hun collegeprogramma's".

Consequenties
De demografische veranderingen zullen een grote impact hebben op de Friese samenleving. Zo zal de vraag naar woningtypen sterk veranderen, bijvoorbeeld meer woningen voor alleenstaanden en ouderen. De vraag naar onderwijs zal dalen, meerdere basisscholen zullen onder druk komen te staan terwijl zorgvragen toenemen. De beroepsbevolking neemt tot 2030 met zo'n 8% af. De verwachting is dat er meer vrouwen en ouderen gaan werken. De mobiliteit blijft eerst groeien en zal rond 2040 naar verwachting niet verder groeien.

Vervolg
Vanaf februari gaat er hard gewerkt worden om eind juni een gezamenlijke agenda te presenteren. " Als Fryslân anticiperen we nu al op de krimp, dat werkt in ons voordeel. Want de echte bevolkingsdaling zal rond 2025 starten. Door nu aan de slag te gaan en daar de Friese gemeenschap bij te betrekken verwacht ik dat we sterker uit deze ontwikkeling kunnen komen." Aldus gedeputeerde Hans Konst.


---- --